Han var en given förebild

Personligt Minnesord över Hans Klette.
Personligt • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidigare meddelats har Hans Klette, professor emeritus i straffrätt, avlidit i en ålder av 88 år.

Flera minnesord har skrivits över Hans Klette. Sverker Hällen, rubricerade ”Världens vänligaste man”. Jag instämmer med några exempel.

För oss som studerade vid Sopis i Lund i slutet av 60-talet var han en given förebild, som förenade juridiken, sociologin och socialt arbete till en helhet. Om detta har många vittnat.

Som lärare i Rättskunskap 1 formade han mångas av oss vilja till att bygga broar.

Men så var det detta med hans vänlighet.

Den första skriftliga tentan för honom hade jag missat, säkert på grund av någon aktivism, det var ju -68 bevars, men han erbjöd mig att göra denna muntligt. ”Men då får det bli på färjan”.

Han skulle över till Köpenhamn i ett ärende och tentan skedde i matsalen tillsammans med en öl och smörrebröd. Jag kan fortfarande minnas delar av tentan, som snarare var ett samtal.

Flera av hans föreläsningar ägde rum sent på kvällstid på Wieselgrens minne, ibland svårt med fokus. Tröttheten kunde infinna sig, som sagt -68 var det och det hände mer än en gång att någon (dock aldrig jag naturligtvis) somnade.

Ibland så hårt att Hans Klette inte bara avslutade, utan även ordnade så att alla smög ut från föreläsningen, utan att störa, med den vänliga uppmaningen: ”släck och lås efter dig”.

Sådan var han: världens vänligaste man.

Christer Carlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.