Hon tar livet på allvar

Personligt Akiko Frid har inget varmvatten hemma.
Personligt • Publicerad 12 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Akiko Frid tar livet på allvar. Foto: Lisa Zetterberg
Akiko Frid tar livet på allvar. Foto: Lisa Zetterberg

Akiko Frid har inget varmvatten hemma. Under sommaren är det inget problem säger hon. Badar gör hon i Osbysjön eller så tar hon tåget till Malmö och Ribersborgs kallbadhus. Att bada tillsammans med andra fyller enligt Akiko fler funktioner än att bara bli ren.- Det är nyttigt att vara tillsammans med andra kvinnor med olika former, förklarar hon. Det blir mindre kroppsfixering då. Traditionen finns i Japan också och kallas onsen, det är när man badar i varma källor.Många i Akikos omgivning känner till hennes stora miljöengagemang. När hon för ett par år sedan deltog i ett projekt där privatpersoner lärde sig att leva mer miljömedvetet blev hon utsedd till Skånes klimatsmartaste kvinna. Akiko vedeldar i huset i Osby, hon har inget kylskåp och att hon väljer bort många vanliga konsumtionsprodukter som schampo. Hon yrkesarbetar också sedan flera år tillbaka med miljöfrågor, som anställd på Greenpeace där hon driver kampanjer mot genmodifierade grödor. Det var en fråga som fångade hennes intresse i mitten på nittiotalet.- Den första genmodifierade produkten som kom var sojan och eftersom jag varit vegetarian sedan jag var 23 år så kändes det lite som min mat, berättar Akiko. I dag är jag också engagerad i slowfood och att mat ska vara ekologisk och närproducerad.

Det brinnande intresset för miljöfrågor hade inte Akiko innan hon flyttade till Osby för arton år sedan.- Jag bodde mitt i Tokyo förut och där finns det ingen natur, säger hon. När jag flyttade hit tog jag starkt intryck av Osbysjön och av naturen runt omkring. Jag insåg att det finns viktigare saker i livet än att arbeta för pengar.Akiko förklarar hur hon ser att allt hänger ihop. Miljöintresset är inte något isolerat för henne, det handlar mycket mer om att ta hand om sig själv och andra på olika sätt. Hon har valt att leva enklare och har i gengäld lärt sig att lyssna in omgivningen. En av sakerna som Akiko fokuserar på är att ge sig själv tid och att kunna stänga av arbetet ibland. - Det är viktigt för mig att komma ur min bubbla och se att det jag gör inte är det viktigaste, det finns massor av viktiga saker, säger Akiko och stryker katten Sparven över ryggen. Trädgårdsmöblerna som vi sitter i har hon fått av grannarna när de skulle tömma sitt förråd. Sparven och hushållets tre andra katter skuttar runt i det höga gräset och kastar sig upp och ner i äppelträdet.

Akiko berättar att hon har inspirerat en del väninnor att välja mer miljövänliga alternativ till olika produkter, som tygbindor och disktrasor av tyg. I framtiden funderar Akiko mycket på att lära sig odla. En annan kunskap hon vill utveckla är hur hon ska förvara livsmedel, vilket inte är det lättaste utan kylskåp. Bland planerna finns också att lära sig att mjölksyra grönsaker och kanske att bjuda in människor att för att prata och lära sig av varandra.- Jag tror att människor kan vara lite ensamma och blir deprimerade av det, säger hon. Jag är nöjd med mitt och jag vill att andra ska vara nöjda också.Vi pratar lite om varför det är viktigt att vara ödmjuk. Jag slås av att jag sällan pratar med en person som verkligen har stannat upp och funderat över sin roll i sitt eget och i andras liv. Det känns som en väldigt ovanlig inställning.- Jag tar livet på allvar och det är därför jag kan njuta av det, säger Akiko. Jag kan se små saker i naturen, som en myra som släpar mat till stacken, och tycka att det är spännande.

Tankarna på livet och den filosofiska utgångspunkten har Akiko haft med sig sedan uppväxten.- Min farfar var livsfilosof och pratade alltid med mig om livet, minns hon Om jag har en fråga så behöver jag bara ställa den till mig själv. Jag har redan svaret inom mig för det fick jag när jag var barn.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.