Huldas plan engagerar

Personligt Den gamla var tråkig och svår att förstå.
Personligt • Publicerad 17 december 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Hulda Järeslätt i Alvesta har tillsammans med två kompisar jobbat fram en likabehandlingsplan. 
FOTO: RÄDDA BARNEN
Hulda Järeslätt i Alvesta har tillsammans med två kompisar jobbat fram en likabehandlingsplan. FOTO: RÄDDA BARNEN

Den gamla var tråkig och svår att förstå. Hulda 17 år är en av de engagerade eleverna som var med och arbetade fram en ny.

-Anledningen till att jag hoppade på det här projektet var just för att jag ville göra den nya likabehandlingsplanen lätt att förstå och rolig att titta i. Jag ville anpassa den efter de som faktiskt ska läsa den, eleverna, förklarar Hulda.Hulda går andra året på gymnasiet och två av hennes klasskompisar Murre och Agnes har varit med och arbetat fram planen på deras skola, Allbo Lärcenter i Alvesta. Målet är att det ska vara en lugn och trygg stämning i skolan och inte förekomma någon mobbning. Rädda Barnen har varit med och stöttat Hulda och hennes två kompisar Murre och Agnes i arbetet med att ta fram en likabehandlingsplan.

Här följer ett utdrag ur Huldas blogg den 13 december:Mobbare med ludd i öronen "Hallå! Mitt namn är Hulda och jag fyllde 17 år i förrgår. Jag har precis kommit till skolan och sitter och skriver detta med stelfrusna fingrar och trötta ögon som bländas av datorskärmen. Jag går andra året på gymnasiet, och har jobbat med ett litet projekt, vid sidan om allt plugg. Jag och mina två klasskompisar, Agnes och Murre, har skrivit en likabehandlingsplan till vår skola. Och jag kan nog säga att vi har gjort ett ganska så bra jobb. När vi läste igenom den gamla likabehandlingsplanen höll vi på att somna alla tre. Det var som när man får en sån där otroligt ointressant text i skolan som man ska analysera. Man läser utan att förstå ett enda ord, och sedan glömmer man alltihop. Anledningen till att jag hoppade på det här projektet var just för att jag ville ändra på det. Jag ville anpassa likabehandlingsplanen efter de som faktiskt ska läsa den, -eleverna. Jag ville göra vad jag kunde för att likabehandlingsplanen skulle bli lätt att förstå, och rolig att titta i. Jag använde min kreativitet för att göra den så iögonfallande som möjligt, och använde så många färger jag kunde! Jag har alltid varit en sådan person som inte gärna blir inblandad i bråk och liknande. Sånt är ju så onödigt! Jag har alltid hållit mig på min kant, men ofta sett folk som har blivit illa behandlade. Eftersom jag inte tycker om att lägga mig i och själv riskera att bli inblandad, så såg jag det här projektet som en chans för mig att göra något åt mobbning och kränkande behandling, utan att själv behöva bli inblandad i något otrevligt och jobbigt. Vi har försökt att sprida vår färgglada likabehandlingsplan genom att presentera den för eleverna på vår skola. Jag hoppas, och tror, att alla har tagit till sig det vi sagt. Även om det tråkigt nog var vissa som inte tycktes vara så intresserade … Men som Nalle Puh säger; "Om personen du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat." Hulda Järeslätt, estetiskt program- musikinriktning, Allbo Lärcenter, Alvesta"

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.