Ingvar och Barbro Johannesson firar guldbröllop

Personligt Det nygifta paret bosatte sig i lärarbostaden i Nybygden utanför Osby.
Personligt • Publicerad 21 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Så här unga och lyckliga såg de nyblivna makarna Johannesson ut för 50 år sedan. Foto: Privat
Så här unga och lyckliga såg de nyblivna makarna Johannesson ut för 50 år sedan. Foto: Privat

Det nygifta paret bosatte sig i lärarbostaden i Nybygden utanför Osby. De har varit Osby trogna sedan dess då de bott i Marklunda från 1969 till 2003 innan de flyttade till Hantverksgatan inne i byn.Det sa klick mellan den unga paret några år innan de gifte sig. Trots att Ingvar då redan var nästan 30 år, trodde Barbros väninnor att den lärarkandidat hon träffat var tonåring. Ingvar är född i Verums socken en smällkall vinter 1929. Det var så kallt att hans föräldrar trodde han frusit ihjäl på väg till dopet när de åkte med häst och vagn. Men det var gott gry i gossebarnet. Som väl var överlevde han och växte upp i Ubbalt utanför Vittsjö. Innan han som lärarkandidat träffade Barbro hann Ingvar med att jobba några år som rörmokarlärling och snickeriarbetare. Barbro bodde senare delen av sin uppväxt med sina föräldrar i Svängsta. Eftersom hennes far var vägmästare hade hon innan dess flera gånger flyttat med familjen till de ställen där vägarna skulle byggas. Hon har bland annat bott i Roslagen och i Alsjöholm utanför Kalmar. För att inte behöva flytta så ofta bodde Barbro och hennes bror Nils-Erik mellan varven hos någon av sina mostrar utanför Simlångsdalen, då det var här hennes släkt hade sin bas. På fredag har paret varit gifta i 50 år. Att kärleken varat och vuxit genom åren beror på att de båda alltid varit så generösa och omtänksamma. De är alltid redo att hjälpa människor och har ett speciellt hjärta för dem som är svaga och i behov av hjälp. Detta har varit en röd tråd genom hela deras liv, inte minst i deras långa och fruktbärande tjänst som lärare. Båda utbildade sig till speciallärare för att kunna hjälpa dem som behövde lite extra stöd.

Dessutom hjälper en gnutta humor, nyfikenhet och lite påhittighet i ett förhållande. Som när de för några veckor sedan glömde bort bussutflykten och fick köra ikapp bussen till första fikastoppet. Sen körde de efter bussen hela dagen så de kunde vara med vid stoppen, och de guidade utflyktsmålen runt Bolmen. Bröllopsdagen kommer att firas med barnen Erika, Olof och Staffan samt de sju barnbarnen. Dessutom kommer några släktingar från Amerika att vara på besök just då. Släktingar som hittats genom ett av Barbros intressen; släktforskning. Barbro spenderar också mycket tid i Vävstugan tvärs över gatan. Ibland väver hon, men ännu oftare hjälper hon till med problemlösning, då exempelvis trådarna kommit fel i solven. Ingvar, som också har många strängar på sin lyra, tillbringar tiden i snickeriet eller på sin odling på kolonilotten utanför Rönnebacken, när han inte arbetar i skogen på sitt skogsställe i Brunnshult utanför Vittsjö, vill säga.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.