”Jag känner mig otroligt privilegierad”
För film- och tv-tittarna är hon mest känd för rollerna som alkoholisthustrun Signe Svensson i ”Hedebyborna”, kaféägaren Iris Runåker i ”Goda Grannar” och sjuksystern Berit i den mycket populära tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”.
Men det är på teatern större delen av hennes karriär har utspelat sig. Kärleken till den gamla arbetsplatsen märks tydligt. Kungliga dramatiska teatern var hennes andra hem i över 30 år. 1960 fick hon sitt genombrott och har sedan dess medverkat i en rad pjäser, bland annat ”Sagan”, ”Tartuffe” och ”Ett drömspel”.
Ibland gjorde hon ”utflykter” till andra ställen; andra teatrar, filminspelningar och tv-serieinspelningar. Men Dramaten var hennes hemmaplan.
– Jag älskade det! Det där gamla huset och alla skådespelarna. Att jag kom in på Dramatens elevskola betydde allt för mig då.
Helena föddes in i en konstnärlig familj; pappa Knut var pianist, musikdirektör och lärare och har bland annat skrivit musiken till flera Lennart Hellsing-verser. Mamma Dora var tal- och sångpedagog. En bra grogrund för en framtida skådespelare.
– Jag lekte mycket teater som liten och medverkade bland annat i Radiotjänsts barnteater. Men det var inte förrän efter studenten som jag vågade uttala det: att jag ville bli skådespelare. I stället sa jag att jag ville bli inredningsarkitekt. Jag ville inte att folk skulle tänka att ”jaha, hon vill se sitt namn i neonskyltar” och liknande.
– Det var inte det som lockade. Utan det var möjligheten att få fortsätta leka. Det blir som att man är med om allt det som den personen går igenom, fast på ett tryggare sätt, för det är ju inte på riktigt. Det är det som är så häftigt, att få leva flera liv.
1962-63 drev Helena tillsammans med Björn Gustafsson, Per Myrberg och Monica Nielsen Lilla teatern i Stockholm. Att det inte höll mer än ett år förklarar Helena med att det inte var riktigt läge än för den sortens satsning och att det var en hel del praktiskt och ekonomiskt som de inte riktigt tänkt på.
– Men det var ett otroligt roligt år. Vi kände oss fria, det var något vi valt själva och gjorde tillsammans. Vi kunde välja vilka vi pjäser vi ville ha, vilka roller som skulle spelas.
Att Helena Brodin Friberg snart ska fylla 80 glömmer man lätt bort. När vi pratar sitter hon i bilen på väg till sin syster. Vardagar fyllda av repetitioner och föreställningar har ersatts med större fokus på familj och de fem barnbarnen – för att hålla igång kroppen tränar hon regelbundet på gym – och somrar och jular tillbringas i huset i Småland, där ena dottern bor ”två hagar bort”. Livet är lugnare, men fortfarande fyllt av aktivitet och glädje.
På frågan om hon saknar teatern och skådespelandet är det en harmonisk och tillfreds kvinna som svarar:
– Det är ändå en ständig stress, en anspänning, med det livet. Jag känner att det var ganska lagom att sluta när jag gjorde.
Fakta
Namn: Helena Brodin Friberg
Fyller: 80 år den 11 juni.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm och hus i Småland.
Familj: Maken Gösta Friberg, döttrarna Sara, Johanna och Maria.
Drag jag brottas med: ”Jag är lite skygg och dålig på att ta för mig, inte riktigt så där öppen och generös med mig själv som jag önskat.”
Om att fylla 80: ”Så känner jag mig inte. Att åldras är att ha ett latent hot över sig, men peppar så mår jag fortfarande väldigt bra.”
Så firar jag födelsedagen: ”I lugn och ro med familjen. Jag hade en stor fest när jag fyllde 70 som jag kan leva på länge.”