”Jag tvingade mig själv att äta regelbundet”

Personligt På högstadiet var hon som de flesta andra tjejer.
Personligt • Publicerad 26 oktober 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Emelie Schüler har blivit matlagningsintresserad och ser till att ha rätt råvaror hemma. Foto: Tina L Bengtsson
Emelie Schüler har blivit matlagningsintresserad och ser till att ha rätt råvaror hemma. Foto: Tina L Bengtsson

På högstadiet var hon som de flesta andra tjejer. Hon tänkte inte så mycket på hur hon såg ut eller vad hon vägde. Hon var frisk och sysslade mycket med sina hästar. I nionde klass utvecklade en av hennes klasskamrater anorexi. Då fick Emelie Schüler plötsligt en annan syn på sig själv och tänkte att hon ville bli smalare.– Och anorexi verkade vara ett praktiskt sätt att gå ner i vikt på, säger hon.När hon sedan flyttade från föräldrahemmet i Skurup till Östra Ljungby för att bo på internat under gymnasietiden blommade ätstörningarna ut.

– Ena veckan kunde jag nästan helt låta bli att äta. Nästa vecka var jag jättehungrig, vilket ledde till hetsätning, och så höll det på. Fram och tillbaka, säger hon.Följden blev en kraftig viktuppgång istället för den önskade minskningen. Efter några år lyckades Emelie Schüler emellertid bryta det dåliga ätmönstret, mycket tack vare stöd från goda vänner.– Jag tvingade mig själv att äta regelbundet: frukost, lunch, fika och middag. Varje dag, säger hon.Tillsammans med löpträning resulterade de ändrade matvanorna i ett vikttapp på 20 kilo, bara över en sommar.– Helt plötsligt fick jag normala hungerkänslor igen. Men jag trivdes fortfarande inte med mig själv.

Efter studenten träffade Emelie Schüler kärleken i Peter Sandén. Hon flyttade med honom och lade på sig några kilos "sambovikt", som hon uttrycker det.– Sedan började jag träna på gym och märkte att jag kunde äta mer utan att få dåligt samvete.Farhågorna inför vad första graviditetens viktuppgång skulle göra med hennes självbild kom lyckligtvis på skam.– För första gången var jag stolt över min kropp. Graviditeten var behaglig och jag gick snabbt ner i vikt efter förlossningen.I rask följd födde Emelie Schüler ytterligare två barn. De extra graviditetskilona var då svårare att bli av med, trots att hon åt och tränade regelbundet.– Jag hade nog ingen riktig koll på vilken mat som var bäst. Det kändes jättejobbigt att väga tio kilo för mycket, säger hon.

På grund av den skrämmande erfarenheten från de två åren på gymnasiet med omväxlande självsvält och hetsätning vågade hon inte pröva någon klassisk bantningskur och visste inte hur hon skulle få bukt med problemet.– Jag ville ju inte sätta igång de negativa tankarna igen.Via sina arbetskamrater tipsade sambon om Cambridge viktprogram. Emelie Schüler tog kontakt med en av dess viktminskningsrådgivare och bestämde sig för att pröva programmet. Det går i korthet ut på att minska i vikt och lyckas behålla den nya vikten med hjälp av måltidsersättningar och ändrade kost- och motionsvanor. Tack vare stödet från rådgivaren kändes det som ett säkert sätt, menar hon.Genom en kombination av måltidsersättningar och nyttig "vanlig mat" blev Emelie Schüler på kort tid av med de envisa graviditetskilona. Hon hade mer energi än på länge, berättar hon, kände sig inspirerad av framgången och blev själv rådgivare.

– Vid en snabb initial viktnedgång får man en kick. Programmet passar inte alla, men det passade mig, säger hon.Målet för Emelie Schüler är inte att tjäna stora pengar. Det gör man inte i den skala hon jobbar, menar hon. Istället är det känslan av att kunna hjälpa andra till en högre livskvalitet som driver henne.– Jag tror att de flesta vet vad de inte ska äta, men inte vad de ska äta istället, säger hon.– Och de som på egen hand använder måltidsersättningar tappar lätt sugen och börjar fuska. Det är där jag kommer in. Jag pushar mina kunder, ger stöd med vägning och mätning och informerar kring bra mat och träning.

Själv upplever Emelie Schüler att hon äntligen är i balans och trivs med sig själv. Hon tränar fem pass varje vecka och äter sig mätt på god och nyttig mat. Hon är inte längre lika sugen på onyttigheter och sötsaker som förr. Men en dag i veckan äter hon precis vad hon vill.– Man måste unna sig det. Det får inte finnas några förbud, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.