Minnet av riksdagsman Nils Håkansson firades

Personligt Lennart Ohlsson, Mjöbygget, Visseltofta hälsade en nästan fullsatt kyrka av ättlingar med familjer välkomna och berättade om när Nils Håkansson var med om att underteckna Riksakten, den urkund genom vilken Gustav IV Adolf blev avsatt efter förlusten av Finland.
Personligt • Publicerad 16 juni 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Porträtt av Nils Håkansson ur boken Riksdagsmännen från Björstorp.
Privat bild
Porträtt av Nils Håkansson ur boken Riksdagsmännen från Björstorp. Privat bild

Lennart Ohlsson, Mjöbygget, Visseltofta hälsade en nästan fullsatt kyrka av ättlingar med familjer välkomna och berättade om när Nils Håkansson var med om att underteckna Riksakten, den urkund genom vilken Gustav IV Adolf blev avsatt efter förlusten av Finland. Särskilt minnesvärt var att exakt denna dag, den 6 juni för 200 år sedan, deltog Nils Håkansson aktivt för bondeståndet i beslutet om en ny grundlag. Detta datum är numera Sveriges nationaldag. Nils Håkansson befann sig i händelsernas verkliga centrum. Som ledamot av det nya konstitutionsutskottet fick han stort inflytande över utformningen av ytterligare tre grundlagar, den nya riksdagsordningen, successionsordningen och tryckfrihetsförordningen. Nils Håkansson blev personlig vän med kronprins Karl August och belönades med kunglig guldmedalj för sina insatser under 1809 års riksdag. Han valdes till riksdagsman även 1815 och 1823 och belönades senare med ännu en guldmedalj. Han blev av Kungl. Maj:t 1825 kallad till revisor i Riksens Ständers Bank.

Minnesgudstjänsten i Vittsjö kyrka inleddes med ps 199. Kyrkoherde Carl-Olof Danielsson höll en andakt som följdes av solosång av Anna Annborn, I have got a friend. Organist var Kerstin Sturesson. Efter sången samlades deltagarna ute vid Nils Håkanssons grav. Brita Håkanson och Bertil Håkanson, Vittsjö, barnbarnsbarnbarn till Nils Håkansson, nedlade en minneskrans. Ceremonin avslutades med ps 297. Efter minneshögtiden samlades alla deltagarna på Nils Håkanssons födelsegård i Björstorp, Emmaljunga. Under eftermiddagen fick släktingarna tillfälle till ett uppskattat umgänge med varandra vid Björstorp och dess vackra omgivning. Skriftlig information delades ut och av den framgick bland annat vars och ens släktskap med Nils Håkansson fram till nutid. Sonen Håkan Nilsson och sonsonen Nils Svante Håkansson var också riksdagsmän. Tre generationer riksdagsmän från en släkt är troligen ganska unikt i riksdagens historia. Ett varmt tack framfördes till Lennart Ohlsson och en av deltagarna insamlad penninggåva skänktes till Rotarys Läkarbank.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.