Nu tecknar han både nallar och ankor
– Vill du teckna möss eller ankor?
Tony Cronstam berättar att det var frågan han fick när han hade testtecknat för Disney.
– Ankor! svarade han och fick följdfrågan vilken anka han helst ville teckna.
– Magica de Hex! blev svaret och sålunda såg förlaget till att skicka honom ett manus till ett äventyr med den elaka häxan, som ständigt försöker hitta på ett sätt att komma över farbror Joakims turkrona.
Disneyfigurerna är något helt annat än det Tony Cronstam prisbelönades för i våras, då han fick Stora e-bokspriset för 2017, i klassen för barnböcker. Boken hette Snipp och Snopp: Lika eller olika?
I och med att det handlar om e-böcker, som laddas ner från nätet, går det att mäta hur mycket av en bok som faktiskt blir läst.
– Glad som ett barnkalas! var Tonys kommentar efter utnämningen.
Han har hittills gjort fyra böcker om Snipp och Snopp, och de handlar om könsidentiteter och fördomar. Han berättar att de föddes ur en ilska som väcktes av saker hans dotter, då i förskoleåldern, frågade om och undrade över efter att ha funderat över hur olika pojkar och flickor bemöttes, hört olika kommentarer.
– Vi föds helt perfekta – sedan drabbas vi av stereotyper och trycks ner i en liten låda. Så går vi vidare i livet lite fyrkantigare än vi föddes.
Tony Cronstam vill helt enkelt avdramatisera att människor är olika.
– Jag lade allt betalt arbete åt sidan för att göra detta. Det kändes viktigt att få ut – det blev ett hjärteprojekt.
– Egentligen skriver jag ju de här böckerna lika mycket för föräldrarna – där står inget som barnen inte redan vet, däremot kan du och jag behöva påminnas.
Tony har planer på små filmer med Snipp och Snopp, har komponerat en signaturmelodi och lyckats få gitarristen Jojje Wadenius att vara med på inspelningen.
E-bokspriset är inte den första utmärkelsen Tony får; 2004 beslöt Svenska serieakademin att tilldela honom Adamsonstatyetten för serien Elvis, som han producerade i 15 år, i början själv, sedan tillsammans med dåvarande frun Maria Cronstam. När äktenskapet tog slut innebar det också slutet för serien, eftersom den i mycket var en spegling av förhållandet.
Elvis debuterade i tidningen Metro 2000 och höll på till 2014. Tony berättar att serien höll på att ta knäcken på honom – ha ritade dagsstrippar – en per dag – han gjorde helsidor och längre berättelser, han gjorde böcker.
Men han säger inte att Elvis är nedlagd, utan uttrycker det som att Elvis ligger på is. Han berättar att han har förra fruns tillåtelse att fortsätta med serien.
– Det är möjligt att han återvänder. Men den Elvis som skulle komma tillbaka skulle inte vara densamme. Läsarna skulle känna igen mycket, men samtidigt skulle det vara en väldigt annorlunda serie – jag lever inte det livet längre.
Elvis beter sig som en människa, men figuren är en sköldpadda. Tony berättar att den föddes ur en karikatyr på den milde Skalman, en av karaktärerna i serien Bamse.
Bamse har varit en viktig del av Tonys tecknarliv i snart 30 år. Det var 1990 han började teckna Bamse och han håller fortfarande på, har på senare tid också börjat skriva manus.
Så nu tecknar han faktiskt två serier han växte upp med.
Han är självlärd – och delvis mammalärd.
– Mamma var en fantastisk tecknare – hon satte mig i knäet innan jag kunde hålla pennan själv och förde min hand över papperet.
– Sedan hade hon små lektioner med mig. Hon var en uppmuntrande förälder på rätt sätt – hon kunde vara riktigt ärlig. Men hon hade alltid ett förlag på hur jag kunde göra i stället.
Tony beskriver sin uppväxt så här:
– Min pappa kom hit från Libanon. Han träffade min mamma i Växjö och där föddes jag. Sedan flyttade vi vidare till Borås, Höganäs, Landskrona. Det var där han sålde sin första teckning, som en klasskamrat fick ge en krona för.
– Jag sökte faktiskt en konstutbildning i gymnasieåldern. Jag kom in, men valde att inte gå – jag hade en korkad föreställning om att jag inte skulle låta någonting påverka mig.
– Men en utbildning ger en ju verktyg att lägga i sin låda – sedan bestämmer man ju själv om och hur man ska använda dem.
Så när oskolade Tony sedermera blev lärare på Serieskolan i Malmö brukade han börja med att säga till eleverna:
– Det finns inget vi kan lära er här som ni inte kan lära er själva – men vi kan spara er tid.
Som tecknare blev han först känd med efternamnet Darwiche. Han gjorde illustrationer till rollspel – dramatiska saker. Han tecknade reklam och gjort en del för Svenska serier.
Han hade just återkommit från Stockholm till Landskrona och frågade en kompis om denne kända till några jobb – ”Bamse söker visst en tecknare”, blev svaret.
Detta var 1990. Han fick fortsätta och har inte slutat ännu.
Och nu tecknar han alltså också ankor åt Disney. Han sökte sig dit för att han ville ha en ny utmaning.
Premiären är ett äventyr med Magica de Hex.
– Jag tycker hon har en intressant karaktär, mycket känslor. Och hon har en elegans – anka till trots.
Och, påpekar han, en figur är inte bara sitt utseende – rörelsemönstret är en lika stor del av karaktären.
Han är beredd att ge det tid och berättar att det tog tio år innan han tyckte han var riktigt nöjd med sin Bamse.
Namn: Tony Cronstam
Ålder: 49 år
Yrke: Serietecknare.
Familj: Frun Suzanne, en 11-årig dotter från tidigare äktenskap.
Bor: Lägenhet i centrala Malmö.
Intressen: Träning. ”Det fanns en tid i livet när jag nog mer omfamnade ’den lidande konstnären’”.
Aktuell: Har nyligen börjat teckna Kalle Ankaserier för Disney.