Bärigt till midsommar
Smultron på strå, solvarma skogshallon direkt från busken, blåbär i filmjölken, jordgubbar och glass… Bärärliksom sommar i ätbar form. Det är stört omöjligt att gå förbi en bärbuske förgylld med mogna, små och glittrande juveler utan att tjuvsmaka åtminstone ett. Precis som man bara måste stanna och dofta på en syrenklase då och då. Annars springer livet förbi utan att man ens märker det.
Det lär väl bli lite si och så med midsommarfirandet även i år för många. Mastodontkalas med hoppande grodor och allsång får förmodligen vänta ett år till. Men äta gott kan man göra ändå. Och varför inte förgylla sillunchen med en dessert laddad med sommarbär?
Själv är jag en sådan där tråkig person som inte gillar sötsaker. Surt, salt och beskt sju dagar i veckan, men väldigt sällan sött och efterrätter. Men så fort det är bär inblandat blir det en helt annan femma.
Bär har nämligen förmågan att lyfta det söta och jolmiga till något piggt, fräscht och lätt. Kontrasten mellan bärens inbyggda syra till söta desserter är såväl klockren som effektfull. Dessutom tillför de både saftighet och konsistens.
Men bär är som bekant inte bara goda, de är dessutom nyttiga. De skyddar mot sjukdomar och infektioner, kryllar av antioxidanter och vitaminer och är bra för bland annat syn, blodsocker och hjärta.
Faktum är att vi äter alldeles för lite bär – bara sex ynka gram per dag och svensk i genomsnitt. Hos barn gör de dessutom ännu större nytta än hos vuxna, även i små mängder.
Så vräk på med bär till midsommar. Och varför inte fortsätta hela sommaren? Lika bra att passa på när de är som godast och har vuxit på nära håll. Det fiffiga är att det finns bär för varje smak. Bär är bara bäst.
Mia Gahne/TT
"Bär har förmågan att lyfta det söta och jolmiga till något piggt, fräscht och lätt."
6–8 portioner, 30 minuter + minst 4 timmar i kyl
En annorlunda variant på den italienska dessertklassikern tiramisù – för oss som älskar hallon.
cirka 250 g frysta hallon
cirka 200 g färska hallon
2 tsk florsocker
3 msk kallt vatten
15–20 savoiardikex
2–3 msk limoncello (koncentrerad flädersaft för alkoholfritt alternativ)
2 ägg
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad, hackad i bitar
250 g mascarpone
1 citron
cirka 1 dl kokoschips
Gör så här:
1. Koka de frysta hallonen i 1 minut. Mixa med florsocker och vatten till en puré.
2. Täck botten av en form med så många kex som krävs. Häll över limoncello och låt det stå och dra till sig medan du fixar resten.
3. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden i en annan bunke.
4. Smält chokladen försiktigt i omgångar i mikron eller vattenbad.
5. I en tredje bunke vispar du äggulor och mascarpone. Blanda ner den smälta chokladen och vänd försiktigt ner grädden och till sist äggvitorna utan att röra för mycket. Riv ner citronskal och smaka av med lite saft tills du tycker att det blir lagom sött.
6. Häll hallonpurén över kexen. Strö över hälften av de färska hallonen.
7. Häll över mascarponeblandningen, skaka formen lite så att det tränger ner överallt och släta till ytan med slickepott. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
8. Strö över kokoschips, garnera med resten av de färska hallonen och servera.
6–8 portioner, 3 timmar (men marängen görs helst dagen före)
Läcker sommardessert med lyxkänsla. Gör gärna marängen dagen före.
cirka 1 l färska bär, till exempel jordgubbar, blåbär, hallon
50 g osaltade pistaschnötter, hackade
2 msk maizena
5 äggvitor (rumstempererade)
1 pyttenypa salt
1 tsk ättika
3 1/2 dl + 1/2 dl strösocker
2 rabarberstjälkar, skurna i mindre bitar
1/2 dl strösocker
1 citron
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
cirka 1 dl lemoncurd
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Börja med marängen (kan med fördel göras dagen före): Blanda pistaschnötterna med maizena. Vispa äggvitorna med pyttelite salt till ett hårt skum. Tillsätt ättika och 3 1/2 dl strösocker, lite i taget, och fortsätt vispa tills smeten blir fluffig och glansig. Vänd försiktigt ned pistaschnötterna.
3. Sprid ut smeten till en rund platta på en bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av en slickepott. Gör en liten fördjupning i mitten. Sänk temperaturen till 100 grader och grädda i cirka 1 1/2-2 timmar. Marängen ska vara frasig, men fortfarande lite seg i mitten. Stäng av värmen, låt svalna i ugnen och gärna vila över natten.
4. Lägg rabarber, 1/2 dl strösocker, rivet skal och saft från citronen i en rostfri kastrull. Koka försiktigt under omrörning tills sockret löst sig och rabarbern har smält. Tillsätt vaniljsocker och eventuellt några jordgubbar om du har. Låt svalna.
5. Vispa grädden. Bred lemoncurd på marängen och fördela rabarberkräm och grädde ovanpå. Garnera med resten av bären.
4 portioner, 15 minuter
Superenkelt och supersmarrigt!
cirka 1/2 l valfria sommarbär, till exempel jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft
vaniljglass av god kvalité
3–4 drömmar, bondkakor eller liknande
citronmeliss
Gör så här:
1. Dela bären i mindre bitar om det behövs och lägg upp i en bunke. Häll över flädersaft och låt stå och dra en stund.
2. Varva sedan bär, glass och krossade kakor i glas eller skålar. Dekorera med citronmeliss och servera genast.
Nivole (7787), 85 kronor för 37,5 cl.
Alkoholfritt: Källarbacken Mousserande Jordgubbsdryck (1918), 45 kronor.
1. Ramslökssoppa på Hedmans Krog på Söderslätt – Ljuvligheten själv.
2. Nyupptagen färskpotatis – En tvättäkta delikatess.
3. Xavier Vignon Châteauneuf du Pape 2017 – Ekologisk fullträff till lammkotletten.
Tre gånger på en vecka. Tre veckor efter min första spruta. Alla goda tingärverkligen tre. Äntligen, äntligen, äntligen har jag vågat gå på restaurang igen efter fler månader än jag ens kan räkna.
Plötsligt är det en ynnest att få ta på sig finblusen, måla läpparna och borsta håret. Att få sitta med en meny framför sig och vela alldeles för länge, beställa fördrink och provsmaka vin. Höra folk tjattra vid borden på lagom avstånd bort, försöka räkna ut hur mycket som är lämplig dricks och tappa servetten på golvet. Alltsammans svårt saknat för en gammal krogråtta som yours truly.
Men framför allt är jag oerhört glad för alla restaurangarbetares skull. Det är en sann fröjd att få se dem jobba igen, med studs i stegen och glädje i hjärtat. Nu är det är vår tur att hjälpa dem. Alla pengar vi sparat på att inte gå ut och äta under pandemin bör det slösas friskt med på krogen (om man kan).
För vi vill ju verkligen ha kvar våra fantastiska restauranger. Vi vill att unga människor ska kunna få arbeta. Vi vill att någon annan ska laga maten åt oss emellanåt. Livet blir bra mycket tråkigare utan en levande och inspirerad restaurangbransch. Så rädda dem som räddas kan. Innan det är för sent.
Kan även rapportera att samtliga tallrikar länsades. Hade jag varit hemma skulle jag ha slickat dem. Men nu var jag ju pålokal. Hurra för det!