En helt ny slags motorcykel

BMW R 80 G/S var en äventyrsmaskin som kunde köras på skiftande underlag och frakta både passagerare och packning. Sedan dess har GS förfinats, hängt med sin tid och varit klassledande. Nu fyller den tyska ikonen 40 år.
Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
BMW R 1200 GS har ett system som växlar mellan två olika kamaxelprofiler beroende på körstil.
BMW R 1200 GS har ett system som växlar mellan två olika kamaxelprofiler beroende på körstil.Foto: Michael Alschner/BMW Motorrad

Den kan allt – utom att gå på vatten. Så har BMW R 1250 GS beskrivits. Så är den också en modern och högteknologisk allroundmaskin som har kallats för den bästa och mest mångsidiga motorcykeln i världen.

Är den verkligen så bra?

– Ja, det är den! Jag provkörde den 1994 och blev helt såld. Jag har kört GS sedan dess och haft flera olika modeller. Den är pålitlig och gjord för att klara tuffa tag, säger Henrik Johansson, grundare av nätverket GS Club Sweden.

BMW har arbetat med boxermotorer i 100 år och löpande förfinat motortypen. En modern boxer är både luft- och vätskekyld och 2013 kunde den klämma ur sig 125 hästkrafter och ett vridmoment på lika många newtonmeter. I dag är BMW nära nog ensamma om att använda sig av motortypen.
BMW har arbetat med boxermotorer i 100 år och löpande förfinat motortypen. En modern boxer är både luft- och vätskekyld och 2013 kunde den klämma ur sig 125 hästkrafter och ett vridmoment på lika många newtonmeter. I dag är BMW nära nog ensamma om att använda sig av motortypen.Foto: Michael Alschner/BMW Motorrad

Yamaha

I en perfekt värld skulle alla motorcyklar fungera lika bra överallt, från turer på kurvig asfalt och motorväg till grus och terräng. Så ser förstås inte verkligheten ut. Men visst borde det gå att ge en hoj flera olika egenskaper? Så tänkte man på Yamaha i början av 1970-talet.

Japanerna döpte sin allsidiga maskin till XT 500. Den presenterades 1975, uppmärksammades stort och blev ett populärt färdmedel för folk som ville ut på äventyr. Inte minst efter att i tävlingsutförande ha vunnit Paris–Dakar, det långa, hårda och farliga ökenrallyt.

Där ville även BMW synas. Under hösten 1980 lanserades allroundhojen R 80 G/S, som redan året därpå tog hem den tredje upplagan av loppet. Modellen, som var större och starkare än XT 500, klarade bättre av att frakta både passagerare och packning.

Informationsdisplayen på R 1200 GS styrs från handtaget, där man även kan ändra abs-funktionen samt den elektroniskt justerbara fjädringen.
Informationsdisplayen på R 1200 GS styrs från handtaget, där man även kan ändra abs-funktionen samt den elektroniskt justerbara fjädringen.Foto: Michael Alschner/BMW Motorrad

I framkant

En ny mc-kategori hade sett dagens ljus. Konkurrenterna var inte sena att hänga på och marknaden för äventyrshojar växte. I slutet av 1980-talet skapades många blivande klassiker, som Suzuki Dr Big, Honda Africa Twin och Yamaha Super Ténéré. De maskinerna var både större och mer kraftfulla än tidigare hojar.

– Tekniskt sett har GS hela tiden legat i framkant. Hojen är byggd med en väldigt hög kvalitet, har en karaktärsfull boxermotor och en praktisk och trygg kardandrivning, säger Henrik Johansson.

I dag kör han en BMW R 1200 GS Adventure från 2012.

Den allra senaste GS-modellen har vuxit till 1 254 kubik, kan klämma ur sig 136 hästkrafter och släpper ut 110 gram koldioxid per kilometer, enligt tillverkaren. Den är försedd med flera motorstyrningsprogram, elektroniskt justerbar fjädring och ett system som blixtsnabbt växlar mellan två olika kamaxelprofiler beroende på körstil. Nu liksom då är GS en ledstjärna.

Robert Lagerström/TT

BMW R 1200 GS har ett system som växlar mellan två olika kamaxelprofiler beroende på körstil.
BMW R 1200 GS har ett system som växlar mellan två olika kamaxelprofiler beroende på körstil.Foto: Michael Alschner/BMW Motorrad

Redo för gupp och sten: R 1200 GS Adventure kom 2012.
Redo för gupp och sten: R 1200 GS Adventure kom 2012.Foto: Arnold Debus/BMW Motorrad
Mer om BMW GS

+ Den tyska allroundmaskinen R 80 G/S hade en boxertwin på nästan 800 kubik som gav 50 hästar. Den var utrustad med hi-tech-finessen enkel svingarm, som även tjänstgjorde som kardanaxel.

+ Bokstäverna G/S stod för Gelände und Straße, terräng och gata, och kom senare att skrivas ihop.

+ Modellen blev en omedelbar succé och var den första hojen som kunde köras nära nog överallt med både passagerare och packning. Den är numera en ikon.

+ Genom åren har BMW byggt både stora och små maskiner i GS-serien. Tillägget Adventure innebär en mer offroad-anpassad hoj med längre fjädringsväg, större tank och trådekerfälgar.

Hojen R 80 G/S kom 1981, samma år som BMW vann rallyt mellan Paris och Dakar.
Hojen R 80 G/S kom 1981, samma år som BMW vann rallyt mellan Paris och Dakar.Foto: BMW Motorrad
Hojen R 80 G/S kom 1981, samma år som BMW vann rallyt mellan Paris och Dakar.
Hojen R 80 G/S kom 1981, samma år som BMW vann rallyt mellan Paris och Dakar.Foto: BMW Motorrad
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.