Annons

Långsiktigt bilägande billigast

Privatleasing med fasta månadskostnader kan kännas lockande när det har blivit dags att skaffa en ny bil. Men det riskerar att bli dyrt i längden. Så vad är mest förmånligt – köpa eller leasa? Tänk långsiktigt, råder Carl-Erik Stjernvall på M Sverige.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En ny bil tappar en stor del av sitt värde under de första tre åren.
En ny bil tappar en stor del av sitt värde under de första tre åren.Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock

En av de mest avgörande faktorerna för hur billigt eller dyrt ett köp blir i slutändan är innehavstiden.

–  Värdeminskningen står för den absolut största delen av bilens milkostnad – den är till och med dyrare än bränslet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på bilisternas konsumentorganisation M Sverige.

Annons

Att exempelvis äga en ny bil i tre år är sällan en ekonomiskt bra affär, det är nämligen då värdeminskningen är som störst.

–  I bilkostnadskalkylen som finns på vår hemsida har vi räknat på en värdeminskning på 13–15 procent per år, vilket innebär att den nya bilen tappar från en tredjedel upp till hälften av sitt värde under de första tre åren, därefter planar det ut.

Bästa ägarekonomin får man alltså om man har bilen länge, oavsett om den är ny eller begagnad.

Hur många år du har bilen är avgörande för hyr dyr den blir i slutändan.
Hur många år du har bilen är avgörande för hyr dyr den blir i slutändan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur länge ska man äga en bil för att göra en bra affär?

–  Gärna i 17 år, vilket är medellivslängden på en bil, men tio år är nog mer realistiskt. Om en tio år gammal bil går sönder blir frågan om man ska köpa en ny eller reparera den befintliga. Den nya bilen kan ju lika gärna också gå sönder om ett tag, så det billigaste är oftast att behålla den man redan har.

För dem som inte vill köpa finns alternativet att privatleasa sin bil. M Sverige får många frågor om just detta från nyfikna konsumenter.

–  Det är lätt att förstå att ett erbjudande på 2 995 kronor i månaden för en helt ny bil framstår som oerhört attraktivt, säger Carl-Erik Stjernvall.

Men kostnaden kan dra i väg. I ovan nämnt exempel får konsumenten betala cirka 110 000 kronor på 36 månader. Privatleasing är i längden dyrare än att köpa, men ger större trygghet eftersom det mesta går på garantin och då man i de flesta fall inte behöver oroa sig för bilens restvärde.

Så hur ska man göra – leasa, köpa nytt eller välja en begagnad bil?

–  Det finns inget enkelt svar på den frågan. Var och en måste se till sin situation och bena ut vad som är mest lämpligt. Det beror dels på hushållets budget, dels på prioriteringar. En del har kanske möjlighet att belåna sin bostad och på det viset få till en fördelaktig finansiering, medan andra har sparat kapital.

Annons

För den som inte har pengar undanlagda eller möjlighet att ta ett förmånligt lån kan andra finansieringslösningar som leasing eller billån med högre ränta vara de enda alternativen.

–  Oavsett hur man finansierar bilköpet är det många gånger billigare att äga en äldre bil än att köpa eller privatleasa en ny var tredje år, menar Carl-Erik Stjernvall.

Julia Brzezinska/TT

Tänk på det här när du ska skaffa bil

M Sveriges Carl-Erik Stjernvall ger sina bästa tips för en genomtänkt bilaffär:

Gör en prioriteringslista och ställ dig frågorna: Hur stor är din budget? Vilken utrustning är viktig för dig; automatlåda, motorvärmare, dragkrok, stereo, lackfärg eller dragvikt? Är fyrhjulsdrift nödvändig? Vill du ha ett särskilt bilmärke?

Jämför olika privatleasingupplägg och bilannonser på nätet.

Kom ihåg att bilhandlarnas försäljningspriser på begagnade bilar inte är samma som du får för bilen om du säljer eller byter in den hos dem – jämför därför med priserna på den privata bilmarknaden, till exempel Blocket.

I kostnadskalkylen på M Sveriges sajt kan du räkna på ditt bilägande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons