Notiser Hem v 15

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sätt upp rådjursnät runt dina buskar. Tänk på att göra plats så att en gräsklippare kan komma åt mellan buskar och stängsel.
Sätt upp rådjursnät runt dina buskar. Tänk på att göra plats så att en gräsklippare kan komma åt mellan buskar och stängsel.Foto: Mikael K Nilsson/TT

Skydda dina bärbuskar mot vilt

Det som växer i trädgården frestar vilda djur. Försök att hålla harar och råddjur, som ju gillar att gnaga på färska skott, på avstånd. Tänk på att särskilt ringa in dina hallonbuskar, det är många som gillar dem. Vad du behöver är trästolpar med vassa ändar plus ett rådjursnät. Fäst nätet med hjälp av häftpistol i stolparna – runt tre meter är ett lagom avstånd. När du är klar, slå ned träpinnarna i gräset eller jorden. Ditt "fort" kan kanske inte stå pall mot alla naturens inkräktare, men många. När viltfaran är över, strax före skördetid, kan du rulla ihop hela skyddet utan att lossa på nätet. Ställ det på en undanskymd plats och återanvänd det nästa säsong.

Låt krukväxterna välkomna våren

Vårljuset blir allt starkare och många vill hälsa årstiden välkommen hemma. Växtbolaget Plantagen tipsar om en grön kvintett:

+ Penséer klarar temperaturer ned till fem minusgrader. De vill stå i sol eller halvskugga och gillar inte att torka ut.

+ Ranunkel trivs bäst mellan noll till 15 plusgrader. Plocka in krukan över natten om det blir kallare. Trivs i fuktig jord, ska placeras ljust.

+ Primula är en växt som passar perfekt för samplantering.

+ Bellis, eller tusensköna som de ofta kallas, finns i flera färger och gör sig väl på balkong och altan. Trivs bäst i fuktig jord.

+ Pärlhyacint håller sig länge utomhus. En fin plantering vid entrén ger ett välkomnande intryck. Tål en frostnatt, inte mer.

Primula veris.
Primula veris.Foto: Lise Åserud/TT
Ranunkel.
Ranunkel.Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Arkitekter på tapeten

Inför årets Arkitekturgala uppmanade Boråstapeter och Sveriges Arkitekter landets arkitekter att rita och skicka in en blomma eller en insekt. Av 156 inkomna illustrationer valdes 41 bidrag ut. Inredningsarkitekten Marcia Harvey Isaksson har nu utformat dessa till två tapetmönster: Trellis och Stripe i tre olika färgställningar. För varje illustration planterades ett träd med hjälp av organisationen Vi-skogen. Dessutom kommer 15 procent av försäljning att gå till nämnda miljöprojekt.

Stripe.
Stripe.Foto: Boråstapeter
Trellis.
Trellis.Foto: Boråstapeter

En av fem brunnar har dåligt vatten

Var femte borrad brunn i Sverige har otjänligt vatten, skriver Vi i villa. Kalk, järn, mangan och ibland svavel är orsaker till att det vi dricker inte är rent och fräscht. Vanligast är dock att bakterier förorenar. Förhöjda halter av koliforma bakterier kan tyda på att brunnen har blivit kontaminerad med ytvatten. Halten e-kolibakterier märks vid föroreningar från avlopp eller gödsel. Andra hälsovådliga ämnen är radon och fluorid, samt metaller som bly och arsenik. Gör därför till en vana att såväl analysera dricksvattnet som installera reningsfilter.

En vattenanalys bör göras minst var tredje år om brunnen förser en eller två familjer med vatten, och varje år om den förser fler hushåll än så, skriver Vi i villa.
En vattenanalys bör göras minst var tredje år om brunnen förser en eller två familjer med vatten, och varje år om den förser fler hushåll än så, skriver Vi i villa.Foto: Hasse Holmberg/TT

Citatet

"Jag har alltid gillat torkade blommor. Ända sedan det var sjukt otrendigt när jag var barn och var något som bara tanter (och min morbror) höll på med till att det nu är en trend som fullkomligt exploderat."

Journalisten och inredaren Monica Karlstein skriver på den egna "Hemmafixbloggen".

Monica Karlstein.
Monica Karlstein.Foto: Erik Simander/TT

Citatet

"Jag älskar minimalistiskt, skandinaviskt blandat med personligt. Med det sagt finner man mycket gråskala hemma hos mig, städat, men också någon kaktus och en vinkande lyckokatt från en kinakrog."

Tv-profilen och komikern Kristina ”Keyyo” Petrushina beskriver sin stil i Expressen Leva & bo.

Kristina "Keyyo" Petrushina.
Kristina "Keyyo" Petrushina.Foto: Naina Helén Jåma/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.