Annons

Notiser Mat v 46

Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Bli inte förvånad om du får flaskpost.
Bli inte förvånad om du får flaskpost.Foto: Shutterstock

Överraska med flaskpost

Hur länge sedan var det som du skickade ett vykort till någon? Och har du någonsin sänt en flaska alkoholfri öl med posten? Är du över 25 år kan du under november skicka en butelj till nära och kära med en hälsning, men det får inte stå vad som helst på meddelandet. "Elakheter och namnlarv hamnar i soptunnan", understryker Falcon på sin hemsida där tjänsten också går att beställa utan kostnad.

Veckans tips

Ibland vill man förbereda så mycket som möjligt att det bara är att slänga ihop måltiden är den ska serveras. En sallad är svår, men det går. För att undvika att ingredienserna frukt och grönt blir både bruna, trötta och fula medan de ligger och väntar, lägg hacket i skålar med kallt vatten. Då håller sig bland annat avokado och äppelbitar från att bli bruna och sallatsbladen behåller sin spänst och kan till och med bli lite krispigare.

Lägg äppelbitarna i kallt vatten så blir de inte bruna.
Lägg äppelbitarna i kallt vatten så blir de inte bruna.Foto: Shutterstock

Visste du att...

Annons

...Congo, eller Blå Kongo, är en blå potatis? Den gamla matpotatissorten har ett mörkblått skal och köttet en varierande blå marmorering. Dess ursprung känner man inte till men den finns bevarad på Nordgen – de nordiska ländernas gemensamma genbank. Den återfinns ibland hos vissa matbutiker och torghandlare. Nyligen lanserades en konkurrent i Storbritannien, en purpurröd potatis under namnet The purpur majesty. I år fanns 400 ton att tillgå i de engelska matbutikerna och mer är på gång nästa år. Den ska passa extra bra som pommes frites. Den pupurröda kungligheten ser också ut att kunna odlas i svenskt klimat, skriver Atl.nu.

Blå Kongo är en gammal potatissort vars ursprung man inte känner till.
Blå Kongo är en gammal potatissort vars ursprung man inte känner till.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Citatet

"Jag blundar och drömmer mig bort till en mustig rykande soppa med knivskurna nudlar i Seoul, till en magisk pad thai från ett småstånd i Bangkok och fantastiska wokrötter på en nattmarknad i Taipei."

Jeannie Walldén om när hon hör orden wok, ris och nudlar. Det berättar hon om i förordet till sin kokbok "Wok. Ris. Nudlar." (Bonnier Fakta).

Jeannie Walldén.
Jeannie Walldén.Foto: Petter Bäcklund
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons