Nu blommar maten
Att dekorera maten eller desserten med blomster är vackert – och dessutom kan blombladen tillföra oväntade smaker. Var bara noga med att kolla så att den växt du har tänkt använda inte är giftig. I tidningen Elle Mat & vin berättar konditorn och kocken Dorotea Malmegård att hon gärna använder sig av skogsvioler, styvmorsvioler och vresros. Dessa kan sedan kanderas innan de läggs på rätten, för en läckrare smak. För att blommorna ska hålla sig bättre kan de placeras på fuktat hushållspapper i lufttäta burkar, tipsar hon. (TT)
"En välfylld knivlåda och ett välfyllt skafferi. Tre måsten i skafferiet är en god olivolja, citroner och dijonsenap."
Kocken och krögaren Fredrik Eriksson berättar för tidningen Matmagasinet vad som är de viktigaste redskapen i hans kök. (TT)
Tycker du det kan vara knepigt att få bort skalet till vattenmelonen när du ska skära den i kuber, exempelvis till en sallad? Ayla Canpunar från TV4-programmet "Sveriges mästerkock" ger sitt bästa tips i mat-tv-kanalen Godare. Börja med att dela melonen på mitten. Gör några avlånga snitt över varje halva och sedan motsvarande snitt på tvären, så att du får avlånga stavar. När du därefter delar dem i kuber blir det lätt att skära bort skalet i ändan på varje stav. (TT)
… ketchup och krossade tomater har högre halt av flera näringsämnen än färska tomater? Det skriver SvD, som sammanställt siffror från Livsmedelsdatabasen. Bland annat innehåller 100 gram av ketchup och tomatkross mer av antioxidanten lykopen och B-vitaminet folat. (TT)