Så knäcker du fröna
Har du inte bekantat dig med fröknäcke ännu är det banne mig dags. Vrålgott, supernyttigt och dessutom oerhört enkelt att baka själv. Faktum är att fröknäcke är idiotsäker bakning som gjord för den som påstår att den inte kan baka. Det är liksom bara att klicka ut, platta till och sedan skjutsa in i ugnen tills lagom konsistens och färg infinner sig. Låt kallna och bryt isär. Mums på en plåt.
Funnes det ett enda problem med fröknäcke så vore det väl att det är smått beroendeframkallande. Har man väl knaprat i sig en bit är det svårt att sluta. Som chips – fast nyttigare. Och värre laster kan man väl ha …
Fröknäcke är dessutom lätt att göra glutenfritt, till exempel med majsmjöl i stället för vetemjöl. Och fröna kan du byta ut efter eget sinne och skafferiutbud. Så länge det går att kladda ut till en platta som håller någorlunda ihop är du hemma. Smaksättningarna går också att variera i det oändliga. Här intill har jag till exempel komponerat en något oortodox variant med både spiskummin, örter och parmesan. Häv i det du själv gillar så ska du se att det blir kalas.
Fröknäcke är perfekt att servera till ostbrickan. Eller varför inte bara ha en fin burk med fröknäcke stående på köksbänken att förse sig av när man är lite småsugen men inte har tid eller ork att fixa något mer avancerat mellanmål?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi äta mer frön och nötter. Ett par matskedar om dagen ger oss massor av viktiga näringsämnen och nyttiga fettsyror. En anledning så god som någon att käka fröknäcke – god i dubbel bemärkelse.
Så testa att baka ditt eget. Du lär knappast ångra dig. Frön sätter färg, stuns och finess på tillvaron. Även i knäckebrödsform.
Mia Gahne/TT
"Häv i det du själv gillar så ska du se att det blir kalas."
2 plåtar, 90 minuter
Superenkelt att baka och dessutom glutenfritt. Snudd på omöjligt att sluta äta, så gott är det. Passar kalasbra till exempel på en ostbricka, men funkar även fint att äta rakt upp och ner.
1 dl sesamfrön
1 1/2 dl pumpakärnor
1 1/2 solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
2 dl majsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt efter smak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.
2. Blanda sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor och linfrön i en bunke. Blanda ner majsmjöl och salt. Häll i rapsoljan och kokande vatten. Låt svälla i cirka 10–15 minuter.
3. Bred ut smeten tunt på två bakplåtspapper och lägg ett till bakplåtspapper ovanpå. Kavla eller tryck ut tunt med bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Dra bort det översta papperet. Strö över lite flingsalt och tryck till så att det fastnar.
4. Grädda i cirka 40–60 minuter eller tills knäcket är gyllenbrunt och frasigt och känns genomgräddat. Kolla så att det inte blir bränt.
5. Låt svalna på galler och bryt sedan i bitar. Förvaras torrt i exempelvis en fin glasburk.
3 plåtar, 90 minuter
Lite annorlunda variant med massor av sköna smaker. Till det här fröknäcket fungerar faktiskt vanlig påsparmesan. Kryddorna kan du byta ut efter eget huvud.
2 1/2 dl pumpakärnor
2 1/2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
4 dl durumvetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk torkad oregano och/eller timjan
1 msk hel spiskummin
1 dl riven parmesan
1 dl rapsolja
4 dl kokande vatten
flingsalt efter smak
Gör så här:
1. Mät upp pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och linfrön i en bunke. Tillsätt durummjöl, salt, örter, spiskummin och parmesan. Blanda väl.
2. Häll över kokande vatten och rapsolja. Rör ihop till en jämn smet. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter.
3. Dela i tre delar och fördela på tre bakplåtspapper. Täck med ytterligare ett papper och kavla eller tryck ut tunt. Dra bort översta papperet. Strö över lite flingsalt och tryck till så att det fastnar. Pressa (skär inte) igenom kniven till rutor.
4. Grädda i 135 grader varmluft i cirka 50–70 minuter, alternativt 150 grader vanlig ugn i cirka 60 minuter. Byt plats på plåtarna då och då om du gräddar allt på en gång. Kolla så att det inte blir bränt.
5. Låt svalna på galler. Bryt isär och förvara torrt i exempelvis en fin glasburk.
Variant 1: Fröknäcke med avokado och Philadelphia
Variant 2: Fröknäcke med taleggio och fikonmarmelad
Några enkla tips på hur du kan servera ditt läckra fröknäcke. Du kan förstås köpa färdigt om du inte vill baka. Jag har inte angett några mängder här – reglera efter hur många ni är och personliga preferenser.
valfritt fröknäcke
Philadelphiaost
rädisor, tunt skivade
avokado, i klyftor
citron
fin olivolja
chiliflakes
flingsalt
nymalen svartpeppar
valfria färska örter, till exempel körvel eller basilika
Gör så här:
1. Bred generöst med Philadephiaost på fröknäckebitar. Toppa med rädisor och avokadoklyftor. Pressa över lite citronsaft och droppa på lite olivolja.
2. Smaksätt med chiliflakes, flingsalt och peppar. Garnera med valfria färska örter.
valfritt fröknäcke
taleggio (alternativt annan krämig ost)
fikonmarmelad
rödbetsgroddar (eller andra groddar)
eventuellt balsamicokräm
Gör så här:
1. Skiva osten och fördela på fröknäckebitar. Toppa med en generös klick fikonmarmelad och fräscha groddar.
2. Ringla eventuellt över lite balsamicokräm.
Pegasus Stål (31360), 255 kronor.
Jus de Pommes Artisanal Pétillant Alcohol Free (1990), 43 kronor.
1. Borgogno Barbera d'Alba Superiore – Helt kär i den här producenten. Myshöstvin.
2. Charles Heidsieck Brut Réserve – Ljuvligt fluffig champagne som gjord för att fira med.
3. Belguardo Maremma Marchesi Mazzei – Förvånansvärt bra box.
Efter en osedvanligt tuff vecka med alltifrån sjukhusvistelse till ändlösa vändor till tippen och lånade sängar var det ynnest att äntligen få landa hemma i mitt eget kök. Jag ville nästan smeka min lynniga italienska spis och klappa på kylskåpet som protestpiper så fort man öppnar dörren. Köket är hemmets hjärta säger man ju. Och nog ligger det en hel del i det. Halva mitt hjärta bor under min halvkassa fläkt.
För efter alldeles för mycket hämtmat av varierande kvalitet var det som att linda in själen i bomull att få ställa sig och hacka och skära och pytsa ihop en hemgjord bolognese, anpassad efter mina alldeles egna smaklökar (läs massor av chili, vin och vitlök).
Matlagning kan faktiskt göra sådant med oss. Liksom det kan vara ett stressmoment och ett nödvändigt ont kan det också fungera som ren terapi för trötta moderna människor. Att få arbeta med händer och sinnen i stället för att besvära hjärnan med räkningar, deadlines och bekymmer. Vi behöver det där andningshålet vid spisen. Åtminstone jag.
Nu ska jag bege mig till närmaste Reko-ring (googla, bästa grejen!) och köpa hem närproducerad bog och kallrökta korvar. Sedan ska jag lägga ner både min tid och själ på att långsamt puttra fram en magnifik chili som en hyllning till hösten och till kökets lugna vrå. Världens bästa landningsbana. Älska ditt kök – och använd det.