Saftiga saffransbullar – så gör du
Äntligen är det högsäsong för saffransbullar igen! I tidningen Allt om mat ger konditorn Anna Nordh sina bästa tips för att de ska bli riktigt saftiga och smakrika:
+ Använd rumsvarmt eller kallt – inte smält – smör.
+ För att undvika att bullarna börjar smaka jäst, använd lite mindre än vanligt och låt i stället bullarna jäsa lite längre.
+ Saffranet får mer smak om det läggs i exempelvis lite konjak och råsocker minst ett par timmar före baket.
+ Pensla med ägg innan och efter gräddning.
+ Många har kvarg i sina lussebullar, men det behövs inte – de blir saftigare av smör. (TT)
"Doften av nyfriterad sambusa som spred sig i hela huset var bland det bästa jag visste och mamma lät mig alltid ta den första pirogen som tack för hjälpen."
Matbloggaren Khadija Mohamud beskriver i sin kokbok "Khadijas kök" (Bonnier Fakta, 2021) minnet av att som barn stå i köket tillsammans med familjen och laga sambusa, somaliska piroger. (TT)
28 …
… procent tycker att julskinka är godast på julbordet, vilket gör den till den mest uppskattade julrätten. Det visar en undersökning bland 1 473 personer gjord av Demoskop på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Näst populärast är Janssons frestelse (15 procent), följt av sill (10 procent). (TT)
Råkade du bränna vid knäcken eller gröten? Själva innehållet kanske måste slängas – men det finns ett enkelt sätt att åtminstone rädda kokkärlet. Med salt går det enklare att få bort det brända. Vanligt bordssalt kan fungera, men om det inte hjälper kan man använda diskmaskinssalt, som är grövre. Skrubba och gnugga med en svamp och kastullen ser snart mer eller mindre ut som ny. (TT)