Annons

Upplev Österlens vackra kustlandskap

Bara ordet Österlen väcker känslor och längtan. Sveriges mytomspunna sydöstra kust med byar som Kivik, Kåseberga, Skillinge och Brantevik triggar reslusten inför sommarsemestern.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Skillinge Teater, en av landets främsta landsortsteatrar, har kafé och restaurang som uppskattat utflyktsmål.
Skillinge Teater, en av landets främsta landsortsteatrar, har kafé och restaurang som uppskattat utflyktsmål.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Vi startar vår resa på väg mot Hanöbuktens strand och vackra kustlinje i Ystad och följer den slingrande vägen utmed havet. Det är en avstickare som många undviker, men den är värd varenda kilometer om man gillar att sjunga långsamhetens lov.

Ystad är en av landets mest kända filmstäder. Det var här Hasse och Tage under 1970-talet satte staden på filmkartan med ”Äppelkriget”. Sedan dess har många regissörer valt Österlen som inspelningsplats, inte minst gäller det Wallander-filmerna. Scener från dem kan återupplevas under guidade turer.

Försommarens gula rapsfält är synonymt med Skåne och Österlens öppna landskap.
Försommarens gula rapsfält är synonymt med Skåne och Österlens öppna landskap.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Annons

Innan vi lämnar Ystad gör vi ett besök i den historiska stadskärnan, där Per Helsas Gård ligger i ett av Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter. Gården från 1600-talet har de senaste åren blivit ett populärt centrum för konsthantverkare, designers och slöjdare – för att inte tala om turister som gärna tittar in i ateljéerna eller slår sig ner på innegårdens välbesökta kafé. En känsla av kontinenten sveper in mellan husen då miljön påminner om kullerstensgårdarna i Alsace.

Försommarens rapsfält lyser intensivt gula när vi sätter oss i bilen och följer havet på den gamla riksvägen upp mot Simrishamn och slutmålet Kivik. När vi stannar bilen för en medhavd fikapaus slår doften av raps och hägg emot oss. Molnen driver över våra huvuden och mellan dem lyser klarblå gluggar. Det enda som bryter tystnaden är lärkornas sång i buskagen och dunket från en liten fiskebåt som nyligen har lämnat Kåseberga hamn.

Höjdpunkter längs kusten

Per Helsas Gård, mitt i Ystads historiska stadskärna, är ett centrum med butiker för konsthantverkare av olika slag. Innegårdens restaurang Grändens mat med uteservering serverar fräsch och god mat.

På Hasse & Tagemuseet i Tomelilla, samt på Cineteket i Ystad Studios Center kan svensk filmhistoria beskådas med allt från "Äppelkriget" till Wallander-filmerna.

Hylkegården mellan Brantevik och Skillinge är ett perfekt stopp för en kaffe med dopp i allmogestil med lummig trädgård och utsikt över Borgholmsgattet.

Sky Adventure i Kåseberga är pionjärer inom skärmflygning i Sverige och startades av entusiasten Pierre Rosén redan i slutet av 1980-talet. Du kan själv prova sporten genom tandemflyg med landets skickligaste piloter.

Till Kippers källare i Kristianstad går man för att äta suveränt god mat i mysig källarvalvsmiljö från 1600-talet.

Äppelmarknaden i Kivik i september är ett uppskattat utflyktsmål. Inte minst tilldragande är den riksbekanta äppeltavlan där 35 000 äpplen under loppet av en vecka monteras på en 104 kvadratmeter stor tavla.

Buhres fiskrestaurang är en stor matmagnet i Kivik värd ett besök.

Olof Viktors kafé i Glemmingebro är en kort omväg från resrutten men väl värd ett besök. Det är utsett som ett av landets främsta bagerier och kaféer och startades av prisbelönta konditorn Jan Hedh.

Några timmar senare står jag på Kåsebergas högsta punkt med vinden i ansiktet och havet framför mig. På marken ligger en skrynklig och orörlig segelduk som strax kommer att fyllas med luft och med ett ryck lyfta mig upp i skyn. Det pirrar i maggropen innan skärmflygaren ber mig vara redo. Så kommer vindstöten från havet, rullar upp över Hammars Backar och fyller skärmen. Inom loppet av några sekunder svävar vi ut över rullstensåsens kant och stiger allt högre medan marken försvinner under oss. I vida svängar glider vi ut över det öppna landskapet som Nils Holgersson på Akkas rygg.

När vi tagit mark igen blir det först lunch på Kåseberga Fisks altan med nyrökt sik och byns egen färsköl innan det är dags för ett kortare stopp vid Sandhammarens strand, ofta utnämnd till Sveriges bästa badstrand. Resan fortsätter mot Skillinge, ett gammalt fiskeläger dit många konstnärer och kändisar har tagit sin tillflykt genom åren. En av dem är den världsberömde trombonisten Nils Landgren som har byn som navet i sin världsomspännande verksamhet. När jag träffade honom vid ett tidigare tillfälle uttryckte han sin kärlek till Österlen så här:

–  Jag har vuxit upp i Värmland och fått nog av mörka skogar. Jag vill ha ljus och rymd och låta ögat fritt försvinna bort mot horisonten, då mår jag som bäst, då klarnar tankarna och inspirationen rinner till.

Hammars backar i Kåseberga är en av landets främsta startplatser för skärmflygning.
Hammars backar i Kåseberga är en av landets främsta startplatser för skärmflygning.Foto: Jörgen Ulvsgärd

Skillinge Teater är byns stora affischnamn. Med förvåning såg ortsborna hur den gamla bondgården i det lilla fiskeläget förvandlades från ödegård till teater under 1990-talet. Sedan dess har den varit en viktig samlingsplats i kommunens kulturliv. I år firar den 25-årsjubileum.

Att teatern ligger nära hemmet är ett mått på livskvalitet ansåg före detta teaterchefen Katarina Zell, som drev den med sin dåvarande man, tills hon för några år sedan lämnade över verksamheten till nya ägare.

–  För oss är publiken på landet det viktigaste som finns, det är en hjärtefråga att alla ska kunna se lika bra teater som i storstan, berättar hon för mig efter en föreställning.

I fjol skulle en Hamletuppsättning ha satts upp, men fick ställas in med anledning av pandemin. I år kommer den däremot att genomföras vid tre tillfällen. ”Det glömdas trädgård” är ytterligare ett teateräventyr för hela familjen som pågår hela sommaren. Skillinge Teaters restaurang kommer hela sommaren att servera ”coronasäkrade” måltider, signerade gourmetkocken Ulf Redelius, i små intima växthus på gården.

Per Helsas gård i Ystad rymmer hantverksbutiker och en populär restaurang.
Per Helsas gård i Ystad rymmer hantverksbutiker och en populär restaurang.Foto: Jörgen Ulvsgärd
Annons

Det blir ett kort stadsbesök i Simrishamn innan vi når slutmålet Kivik – platsen där författaren Fritiof Nilsson Piraten bosatte sig. Varje år delas Piratenpriset ut till hans ära och varje sensommar arrangeras den populära äppelmarknaden. Ett gigantiskt konstverk, som består av tiotusentals äpplen kan då beundras innan förruttnelsen tar vid. Musten av Kiviks berömda äpplen är däremot bestående och kan inhandlas på plats. En promenad bland de gamla fackverkshusen i fiskelägets äldre del, där flera av Piratens skrönor i boken ”Bombi Bitt och jag” utspelar sig, får avsluta vår resa.

Olof Viktor har utsetts till Sveriges bästa kafé av White Guide.
Olof Viktor har utsetts till Sveriges bästa kafé av White Guide.Foto: Jörgen Ulvsgärd

När vi står på krönet till en av kullarna mellan Svinaberga och Kivik och tittar ut över kusten bort mot Vitemölla fiskeläge går tankarna osökt till ett nordiskt Toscana.

Jörgen Ulvsgärd/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons