Mörka stunder

Mörkerfotografering, kan det vara något?

Men absolut, mörker ger alla möjligheter till att skapa kreativa bilder. Det kan dock vara bra att ha lite koll på kamerans inställningar, framförallt att kunna styra slutare och bländare. Ett stativ, eller något du kan använda som stativ, är en fördel och en fjärrutlösare till kameran är en billig investering.

Anledningen till att du kanske bör ha en lite fjärrkontroll för att ta bilden är att kameror är ena sluga små manicker. När du fotar med långa slutartider och vill ha en skarp bild, då måste kameran vara stilla. Hur försiktig du än är med fingret på kamerans avtryckareknapp, så kommer kameran att registrera skakningar.

Här vill jag också uppmärksamma er på de objektiv som har inbyggd bildstabilisering. Deras uppgift är att leta upp skakningar och hjälpa till att eliminera dem. Men de kan också vara lite övernitiska vilket innebär att om kameran är helt stilla, på ett stativ exempelvis, så skapar objektivet i vissa fall rörelse när den letar efter små ovälkomna vibrationer. Så det kan vara en god idé att stänga av bildstabiliseringen på själva objektivet.

Bilderna nedan togs i Kristianstad i torsdags morse. Inget stativ – bilden på huset på Södertorg togs istället med ett högt ISO-värde.

 

Slutartid 1/80 sekund och bländare 1.8.
Slutartid 1/80 sekund och bländare 1.8. Nikon D7000, Nikon 50 mm.

 

Slutartid på 2 sekunder och bländare på 5.6. Nikon D7000  och Nikon 50 mm 1.8.
Slutartid på 2 sekunder och bländare på 5.6. 

 

Slutartid på 1 sekund och bländare på 4.
Slutartid på 1 sekund och bländare på 4.

 

Jag kommer garanterat att återkomma med fler mörkerbilder i vinter, det är någonstans lite oundvikligt.

På återseende.

×