100-årsminnet för drunkningsolycka

Hässleholm 59-årige skomakaren Lars Söderkvist från Järnvägsgatan i Hässleholm drunknade tillsammans med sina söner Arvid, 26, och Alde, 11.
Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Det var här det hände den 17 augusti 1911. Hundra år senare tar Torsten Karlsson och Arne Bengtsson båten ut till Söderkvistaskäret. Foto: Stefan Sandström
Det var här det hände den 17 augusti 1911. Hundra år senare tar Torsten Karlsson och Arne Bengtsson båten ut till Söderkvistaskäret. Foto: Stefan Sandström

59-årige skomakaren Lars Söderkvist från Järnvägsgatan i Hässleholm drunknade tillsammans med sina söner Arvid, 26, och Alde, 11.Enligt vad änkan Petronella Söderkvist efteråt uppgav, var sönerna simkunniga, medan fadern inte kunde simma. Trion drunknade ute på Finjasjön - en bit utanför den yttersta av öarna vid Sjörröd - och efteråt har det allmänt talats om det så kallade Söderkvistaskäret, vilket består av några förrädiska stenar som är välkända för fiskare och båtfolk vid Finjasjöbaden.Lokalhistorikern Torsten Karlson i Hässleholm har berätttat om de tre dödsfallen; i en artikel i Norra Skåne den 17 augusti 1971. Händelsen fick stor uppmärksamhet för etthundra år sedan. Tragiken med tre döda personer ur samma familj var oerhörd.Det blåste ganska bra och sjön var hård, den 17 augusti år 1911.En till hälften sjunken roddbåt återfanns ute på Finjasjön, cirka 200 meter från den aktuella platsen, senare under dagen.Nästa dag, den 18 augusti, anmäldes skomakare Söderkvist och hans båda söner saknade. Man trodde allmänt, att de hade drunknat. Folk började dragga nära den plats där båten hade återfunnits. Kroppen efter elvaåringen Alde Söderkvist återfanns på kvällen den 18 augusti. Liket lades in i en sjöbod som för övrigt fortfarande finns kvar vid "Sjörröds udde". Nästa dag forsladesden döda kroppen hem. Både matkorgar och badtofflor hittades. Draggningarna fortsatte. Arvid Söderkvists döda kropp hittades cirka 200 meter från land. Det var den 20 augusti.Vid middagstid den 24 augusti återfanns slutligen också kroppen efter skomakaren Lars Söderkvist. Det var vid Torstorpsudden, mellan Mjölkalånga och Skyrup.Kronolänsmannen underrättades även i detta fall. Tillsammans med sina medarbetare kom han till sjön för att göra undersökningar. Också läkare besiktigade kroppen.Enligt Torsten Karlson förrättades jordfästninghen av alla tre offren den 27 augusti 1911. Kronolänsman Sandberg kom i sin utredning fram till följande slutsats:"Måhända finns en förklaring däri, att stark blåst rådde under den 17 augusti 1911 samt att Finjasjön denna dag var mycket orolig och brusande."I en text om olyckan, i Norra Skåne den 22 augusti, berättas det däremot om att det nära det ställe där båten stjälpt den 17 augusti, finns "en större sten så nära vattenytan, att densamma mycket väl kunnat välta båten". Den rundbottnade båten kan under metandet ute på sjön ha kastats upp på skärets huvudsten av en våg och därmed ha kantrat. Denna plats har sedan kallats för Söderkvistaskäret. Stället har tidigare varit utmärkt av en boj, men denna finns inte kvar där i dag.Gravstenen över fadern och sönerna, på Östra kyrkogården i Hässleholm, är skyddad, då de utgör en så kallad kulturgrav. Den finns bara ett kort stycke innanför grindarna, från Linnéskolan sett.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.