47-årig man ska psykundersökas

Hässleholm Greps med bägge ögonen utslitna.
Hässleholm • Publicerad 23 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Rättegången har pågått under en veckas tid och kom i går till slutplädering. Fallet handlar om en 47-årig man som i mitten av september har knivhuggit en 25-årig man i centrala Hässleholm. När polisen grep gärningsmannen på Ängslöparegatan, saknade han båda sina ögon. Advokaten och åklagaren är oense om ifall det är 47-åringen själv som har slitit ut dem eller inte.

Under slutpläderingen lade de båda fram sina berättelser om hur händelseförloppet kan ha utspelat sig. Enligt åklagaren Marie-Louise Holmberg har den 25-åriga mannen hört en knackning på dörren under morgonen.

Han öppnade och fick då ta emot 20 knivhugg, från brösthöjd och uppåt. Åtta av dem riktades mot halsen och det kan ha varit risk för dödlig utgång. – Han möttes yrvaket av en mördarblick, hans enda tanke var att komma bort från mannen för att rädda sitt liv, förklarar åklagaren.

Enligt henne talar mycket för att 47-åringen har haft en psykos då han högg med kniv. Den 25-årige mannen fick kämpa för sitt liv i flera minuter och är i dag både fysiskt och psykotisk påverkad av händelse. Hans skador i armen gör att han exempelvis har svårt att jobba med datorer, något som påverkar hans yrkesliv. Han har också behövt söka hjälp från psykiatrin och kan behöva stöd en lång tid framöver.

Advokaten Christna Davéus hävdar å andra sidan att 47-åringen handlade i nödvärn. Enligt henne är det inte klarlagt exakt hur händelse utspelade sig, då 25-åringen knivhöggs och den äldre mannen fick ögonen utslitna.Hon hävdar att 25-åringen mycket väl kan ha stuckit ut ögonen på den andra mannen och att 47-åringen därefter ha huggit med kniv för att försvara sig.– Han har inte sett var någonstans han har huggit och man kan också fråga sig vad han skulle ha för uppsåt till mordförsök. De var inte ovänner och det fanns ingen anledning att döda någon, säger hon.

Det som förklarar en del gärningen är den psykiatriska historia som 47-åringen har. Samma vecka som mordförsöket inträffade, hade mannen varit inskriven på dem psykiatriska intensivvårdsavdelningen i Kristianstad. Där hade han fått mediciner som enligt advokaten kan ha påverkat 47-åringens medvetande.

En mindre rättspsykiatrisk utredning visar att han kan ha varit omedveten om sitt beteende.Nu är det beslutat att den 47-årige mannen ska genomgå en större psykiatrisk utredning, något som väntas ta cirka fyra veckor. Syftet är att undersöka ifall mannen är tillräckligt frisk för att sitta i fängelse, han är fortsatt häktad fram till dess.

– Det var inte något förvånande beslut, det var ganska väntat. Det är viktigt att man undersöker honom ordentligt, säger advokaten Christina Davéus och får medhåll från åklagaren.– Det är bra att man gör en psykiatrisk undersökning för att se ifall han handlade under psykos, säger Marie-Louise Holmberg.Huvudförhandlingen tas upp i slutet av januari, då väntas också en slutlig dom. Ifall straffet blir fängelse, väntar en påföljd på minst två år.

25-åringen har också yrkat på 100 000 kronor i skadestånd, samt ersättning för sveda och för renovering av en värmepanna som 47-åringen förstörde.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.