Annons

75-årig kvinna fortsatt försvunnen – ny sökinsats: ”Flera platser”

En 75-årig kvinna med demenssjukdom har försvunnit efter en cykeltur i Tyringe.
Polisen genomför en större sökinsats efter kvinnan och ber allmänheten om hjälp att hitta henne.
– Vi är fortsatt intresserade och hjälpta av observationer, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson.
Kvinnan är fortsatt försvunnen och polisen söker på måndagen både med patruller och helikopter.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Tyringe • Publicerad 3 juni 2023 • Uppdaterad 5 juni 2023
På söndagen kopplades hemvärnet in och hjälpte polisen i sökandet efter kvinnan.Foto: Tommy Svensson

Kvinnan har inte setts till eller hörts av sedan vid 13-tiden på lördagen. Strax innan klockan 18 meddelade polisen därför att de söker efter henne.

Sist kvinnan sågs till begav hon sig ut på en cykeltur i Tyringe.

Annons

”Kvinnan färdades på en vit/beige damcykel med korg på styret, hon beskrivs ha god fysik och kan cykla långt men det är okänt om hon just nu har cykeln med sig”, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är att se som en efterlysning där vi ber människor om hjälp med observationer där man kan ha sett eller ser kvinnan, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen.

Rickard Lundqvist bekräftar att polisen överväger ett helikoptersök.Foto: Polisen

Enligt polisen är det okänt vilken klädsel kvinnan bar vid försvinnandet. Hon är cirka 165 centimeter lång, har vitt hår i kort frisyr och har en demenssjukdom. Hon väger cirka 60 kilogram och bär glasögon.

– Dessvärre har vi inte säkerställt klädsel på henne av olika anledningar, säger Rickard Lundqvist.

På söndagen meddelade polisen att kvinnan troligtvis var klädd i en ljus tröja och svarta byxor vid försvinnandet. Hon cyklade på en ljus cykel av märket Monark med en svart korg på styret.

Kvinnan som polisen letar efter.Foto: Polisen

Under den tidigare delen av lördagskvällen sökte polisen efter kvinnan med en större resurs som inkluderade hundpatruller och motorcykelburen polis.

– Vi har en hel del resurser på plats i Tyringe med omnejd och kan trappa upp det här på olika vis, säger Lundqvist som medger att polisen även överväger att söka efter kvinnan med helikopter.

– Vi har givetvis sådant i åtanke men man får tänka att det är en tidpunkt då det är mycket folk ute och rör sig. Får vi syn på en person på cykel från helikoptern kanske det inte ger så mycket just nu, men vi överväger alla alternativ vi har.

”Om man är i god form och det har gått några timmar skulle man kunna komma ganska långt. Det är också därför vi kan vara hjälpta av att få en mer aktuell observation.”
Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson

Vid 21.30 på lördagskvällen meddelade polisen att helikoptersök skulle påbörjas.

– Vi kommer sätta in en helikopter i sökarbetet. Det är nästa steg. Den är beställd och så fort den är i luften och kan hjälpa oss är det en god tillgång i arbetet, säger Lundqvist.

Annons

Polisen hade på lördagskvällen fått in en del tips kring kvinnan i fråga.

– Vi har några observationer som just nu är några timmar gamla, åtminstone de observationer vi tagit del av.

– Vi är tacksamma och behjälpta av fortsatta observationer om sådana finns. Allt som kan hjälpa oss ber vi att man ringer in om.

Många engagerade sig på söndagen i letandet.Foto: Tommy Svensson

De första timmarna bestod av metodiskt sökarbete i närområdet, men huruvida polisen är inriktade på just Tyringe vill man inte svara på.

– Det är vanskligt att göra någon avskärmning i sammanhanget. Kvinnan beskrivs vara i god fysisk form och har åtminstone tidigare varit cykelburen.

– Om man är i god form och det har gått några timmar skulle man kunna komma ganska långt. Det är också därför vi kan vara hjälpta av att få en mer aktuell observation, så att vi kan utgå från just den platsen. Annars blir det lite som att leta efter en nål i en höstack.

Polisen efterfrågar observationer som kan hjälpa dem att hitta kvinnan.Foto: Tommy Svensson

– Normalt sett är det mest sannolikt att hitta personen i närområdet. Men nu har den här kvinnan färdats med cykel och hon har tidigare rört sig mycket runt Isakstorp och Matteröd som är en mil bort från hemadressen. Så vi söker så pass långt bort, men hon kan ha tagit sig ännu längre, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson och fortsätter

– Allmänheten behöver ha en ”open mind” så att man inte låser sig bara precis i Tyringe.

Sent på lördagskvällen meddelade polisen att en polishelikopter var engagerad i sökandet. Helikoptern landade efter en stunds sökande och kommer lyfta för att leta efter kvinnan även under söndagen. Under natten har sökandet fortsatt på marknivå.

– Hon är tyvärr inte anträffad och vi har egentligen inga bra iakttagelser. Eventuellt är hon sedd under natten i Tyringe men det är inte bekräftat. Vi kommer fortsätta att söka efter henne men byta ut vissa resurser under morgonen, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på polisen i region syd, vid 04-tiden.

Den stora sökinsatsen fortsätter i Tyringe på söndagen.Foto: Martin Hansson / 112 Tyringe
Annons

På söndagen meddelade polisen att kvinnan har kopplingar ner mot Norra Rörum och att hon därför kan röra sig i det området med omnejd. Senare rapporterade de att kvinnan eventuellt har observerats i Klippan under dagen.

Missing People och Hemvärnet kopplades in i sökandet på söndagsmorgonen – och en sökhelikopter lyfte återigen.

– Alldeles nu går det i gång en helikopter som kommer ner från Göteborg och hjälper oss, säger Sara Andersson, vid 09.00-tiden på söndagen.

Några nya observationer under natten eller söndagsmorgonen hade polisen inte fått.

– Där är vissa observationer från gårdagen, men under natten och i dag har vi inte fått något nytt, säger Sara Andersson och fortsätter:

– Vi är väldigt angelägna om att hitta henne, vi behöver all hjälp vi kan få.

Hemvärnet på plats i Tyringe.Foto: Martin Hansson / 112 Tyringe

På söndagskvällen var läget fortfarande oförändrat.

– Vi är fortsatt intresserade och hjälpta av observationer. Vi fortsätter med oförminskad takt det vi fortfarande kallar räddningsinsats, säger Rickard Lundqvist.

En räddningsinsats innebär att man har stöd av lagen om skydd mot olyckor, vilket innebär större befogenheter om det skulle krävas.

Då polisen är i behov av uppgifter om var kvinnan kan befinna sig ber de allmänhet att ringa 112 och begära polisens regionledningscentral om man sett kvinnan.

Annons

Polisen önskar också att allmänheten inte själva gör värderingar kring om en observation är relevant eller ej, utan vill att man ringer in om man vet något som kan tänkas vara intressant.

På måndagsmorgonen meddelar polisen att kvinnan fortsatt är försvunnen. Sökinsatsen kommer att fortsätta under dagen – med hjälp av hemvärnet.

– Vi har flera patruller som arbetar med det här och även helikoptern uppe. Vi söker på flera platser, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson vid 11-tiden, och tillägger:

– Vi följer upp alla tips och är väldigt måna om att de som kan ha sett något hör av sig – oavsett hur lite det kan verka.

Robert RosénSkicka e-post
Karl LjungbergSkicka e-post
Herman RydebergSkicka e-post
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons