Annons

75-åriga Birgitta försvunnen – fortsatt stor sökinsats: ”Väldigt svårt”

Sökandet efter 75-åriga Birgitta som varit försvunnen från Tyringe sedan i lördags fortsätter i full styrka.
Polisen söker bland annat med helikopter och ridande poliser. Hemvärnet deltar också – liksom Missing People. Men relevanta tips saknas.
– Vi har funderat allesammans tillsammans på var hon kan vara, men inte kommit på något, säger hennes man, som blir kontinuerligt uppdaterad om sökinsatserna.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Tyringe • Publicerad 5 juni 2023
Polisen, Missing People och hemvärnet deltar alla i sökarbetet.
Polisen, Missing People och hemvärnet deltar alla i sökarbetet.Foto: Tommy Svensson

Sökandet efter 75-åriga Birgitta, som har en demenssjukdom, utgår från Tyrs hov. Här har polisen en bas och det är även här Missing People och hemvärnet utgår ifrån.

– Sökandet fortsatte under natten (till måndag, reds. anm) och vi var bland annat uppe med drönare. Svårigheten är att veta var man ska kraftsamla resurserna. Därför är vi väldigt beroende av allmänhetens tips, säger Björn Blom, som är polisens platschef vid Tyrs hov.

Annons

Hit kom under måndagseftermiddagen även Birgittas man, för att på plats se vad som görs för att hitta henne.

– Polisen är jättebra och talar om för mig både vad de ska göra och har gjort, säger han, och förklarar att han har stöd av både sina barn och goda vänner.

75-åriga Birgitta försvann i lördags.
75-åriga Birgitta försvann i lördags.Foto: Polisen

Några egna teorier om vart Birgitta kan ha tagit vägen har han inte, men han funderar på om hon kan ha begett sig åt Osbyhållet – där hon kommer ifrån. Ifall hon blivit förvirrad.

– Det enda jag kan tänka är att hon har ”tiltat”, som jag brukar säga, och kommit vilse, säger han och kämpar med att hålla tillbaka tårarna.

Enligt Andreas Hulting, räddningsledare hos polisen, deltar ett 40-tal poliser, nästan lika många militärer, ett tiotal hundförare samt två helikoptrar, en från polisen och en från militären och dessutom tre-fyra drönare i sökandet efter Birgitta på måndagseftermiddagen.

Polis och militär är några av alla som söker efter försvunna Birgitta.
Polis och militär är några av alla som söker efter försvunna Birgitta.Foto: Simon Rehnström

Dessutom har fyra polisryttare omdirigerats från kvällens fotbollsmatch i Malmö till Tyringe.

– Vi vet att Birgitta är rätt pigg i kroppen och cykelburen, så det är väldigt svårt för oss. Sökområdet är så oerhört stort och vi får inte in några relevanta tips just nu. Visst kommer dit in en hel del tips, men inte några som vi känner kan leda oss rätt. Det har vi inte fått sedan i lördags, säger Andreas Hulting och fortsätter:

– Vi har haft iakttagelser söder, öster och väster om Tyringe, så sökområdet är mer än fem mil i nuläget. Det är svårt helt enkelt, så vi är väldigt beroende av tips.

Hur länge kan ni hålla på?

– Just nu fortsätter vi. Men det förstår var och en att ju längre tiden går, desto större risk är det, säger Andreas Hulting.

Missing People och polisen har sina baser på Tyrs hov. ”Det är gudomligt att ha Missing People med sig och fantastiskt att se uppslutningen från civilsamhället” säger Björn Blom.
Missing People och polisen har sina baser på Tyrs hov. ”Det är gudomligt att ha Missing People med sig och fantastiskt att se uppslutningen från civilsamhället” säger Björn Blom.Foto: Simon Rehnström
Annons

Missing People inledde sin insats vid 11-tiden på måndagsförmiddagen, men planerade att fortsätta så länge polisen behöver deras hjälp.

– Vi har fått sektorer tilldelade oss av polisen. Det vi koncentrerar oss på nu är Perstorp och Klippanområdet. Man kör med bil till sina sektorer och söker sedan till fots, säger Hans Nilsson, som är operativ insatsledare för Missing People under måndagen.

För den som vill vara med och söka är det inte för sent att ansluta.

– Nu är första omgången ute, ett 25-tal. När de är klara med sina sektorer kommer de tillbaka och då får vi nya sektorer, säger Hans Nilsson vid 13-tiden.

Polisens helikopter går till väders igen, efter en kort lunchpaus. Även militären deltar med en helikopter i sökandet efter 75-åriga Birgitta.
Polisens helikopter går till väders igen, efter en kort lunchpaus. Även militären deltar med en helikopter i sökandet efter 75-åriga Birgitta.Foto: Simon Rehnström

Hemvärnet, 49:e bataljonen från Rinkaby, har också deltagit i sökandet sedan tidigt på söndagsmorgonen. Då med 35 personer, nu med ett 30-tal.

– Vi har varit ute sen 06.30 i söndags morse och har inte slutat än. Vi hade fordon ute i natt, och när förarna fått sina sex timmars vila, kör de igen. Det är för det här man är med i hemvärnet, för att kunna göra en insats för samhället, säger Niklas Olofsson.

Fredrik Strand och Raimond Karlsson från hemvärnets 49:e bataljon ger inte upp så lätt och är också imponerade av hur alla sluter upp och vill bidra. ”När pizzerian stängde igår kväll gick de själva ut och letade till halvtvå i natt”, säger Raimond Karlsson.
Fredrik Strand och Raimond Karlsson från hemvärnets 49:e bataljon ger inte upp så lätt och är också imponerade av hur alla sluter upp och vill bidra. ”När pizzerian stängde igår kväll gick de själva ut och letade till halvtvå i natt”, säger Raimond Karlsson.Foto: Simon Rehnström

Både han och Fredrik Strand, som är hemvärnets militära insatschef, var med och letade efter Vello, 81, som försvann på cykel i Hanaskog i september förra året och ännu inte har hittats. I det här fallet tror de fortfarande på ett lyckligt slut.

– Vi håller tummarna och hoppas på det bästa, säger Niklas Olofsson.

– Vi är fortfarande där att vi ska hitta henne, säger Fredrik Strand.

Även Missing People håller hoppet uppe.

Annons

– Vi är optimistiska, vi jobbar på och fullföljer polisens uppgifter, säger Hans Nilsson.

Vid 15-tiden på måndagen är Birgitta fortsatt inte hittad.

– Hon är inte anträffad. Vi fortsätter söka och tar till alla resurser vi kan, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons