HÄSSLEHOLM Det pågår intensiva arbeten kring Lövgatan och Nytorget i centrala Hässleholm just nu.
Hässleholm • Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det beror till största delen på att Hässleholm miljö sedan en tid håller på att byta ut en fjärrvärmekulvert (i eternit) som börjat läcka.

Därför är det uppgrävt på Nytorget utanför Stadshuset, grävarbeten som nu fortsätter.

Lövgatan har stängts av vid Stadshuset, samtidigt som en tillfällig utfart öppnat mot Viaduktgatan. Den utfarten beräknas behöva användas under två veckor.

Enligt Emma Krantz, kommunikatör på Hässleholms miljö, pågår arbetena fram till den 24 mars om allt går enligt planerna.

– Därefter kan vår entreprenör Fasab börjar att återställa marken, säger hon.

Kulverten i asbestmaterialet eternit är en av de äldsta i kommunens fjärrvärmesystem och har nu tjänat ut och börjat läcka.

(Asbestcement består av asbest som krossas och sedan blandas ihop med cement. Ofta benämnt vid mest kända produktnamnet Eternit som bland annat tillverkades i Lomma)

– Det tog ett tag att lokalisera läckan och nu när det är gjort kommer hela kulverten att bytas ut, säger Emma Krantz.

Andra mindre trevliga aktiviteter har på sistone annars engagerat kommunens tekniska kontor; en råttinvasion i planteringarna vid Lövgatan framför flerfamiljshuset som byggdes där Perrong 23 tidigare låg.

Förbipasserande har med egna ögon kunnat se hur råttor pilat runt i planteringen som också är fullt av råttgångar.

– För 14 dagar sedan satte vi upp stängsel och kallade på Anticimex. Vi har nu fått besked på att det inte förkommer någon aktivitet ovan mark och här därför tagit bort stängslena igen, berättar arbetsledare Torbjörn Olsson som är ansvarig arbetsledare på tekniska kontoret.

Varför det blivit råttinvasion i just denna plantering är oklart. En spekulation som hörs, är att djuren blev husvilla just när gamla Perrong 23 revs.

bild 1/5
Ovanlig bilväg, Lövgatan är öppen mot Viaduktgatan under ett par veckor.
Tillfällig utfart till Viaduktgatan till följd av arbetena med fjärrvärmen.
En av stans äldsta kulvertar för fjärrvärme tillverkad i eternit har gjort sitt och börjat läcka. Nu ska den bytas ut. Arbetena pågår fram till runt den 24 mars, enligt planerna. foto: carl-johan bauler
En av stans äldsta kulvertar för fjärrvärme tillverkad i eternit har gjort sitt och börjat läcka. Nu ska den bytas ut. Arbetena pågår fram till runt den 24 mars, enligt planerna.
I planteringen vid Lövgatan härjade fram tills nyligen en koloni råttor.
Ovanlig bilväg, Lövgatan är öppen mot Viaduktgatan under ett par veckor.
Tillfällig utfart till Viaduktgatan till följd av arbetena med fjärrvärmen.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.