Afrika-intresse blev vardagsliv
Under torsdagskvällen förra veckan fylldes Västerkyrkan med besökare som hade kommit för att lyssna på ”en svensk journalist i Afrika”. Efter ett uppskattat besök i fjol blev Samuel Larsson, 41 år, återigen inbjuden för att inviga årets sommarkvällar i Västerkyrkan.
Samuel Larsson bor för nuvarande i Maputo, huvudstaden i Moçambique, med hela sin familj men är nu hemma i Tormestorp över sommaren.
Det är ingen slump att Samuel Larsson hamnade i Maputo som reporter. Efter att ha arbetat inom biståndsbranschen i Etiopien mellan åren 2009-2011, växte nämligen Samuels stora intresse för Afrika. I kombination med många år på Ekot på Sveriges Radio, hade han dessutom rätt erfarenheter för den lockande tjänsten som Afrikakorrespondent.
– Jag tycker om radio och Afrika, så det kändes som det bästa jobbet man kan ha, säger Samuel Larsson om varför han bestämde sig för att söka jobbet.
Tidigare har han även varit utrikeskorrespondent i Danmark.
Idag har Samuel Larsson jobbat två år av sitt treåriga kontrakt som Afrikakorrespondent i Maputo.
I sitt anförande spelar Samuel upp sina nyhetsrapporteringar från Ekot och berättar lite om afrikansk historia, när han tar Västerkyrkan på en resa genom olika länder i Afrika, från Etiopien till Nigeria till Sudan.
Samuel Larsson fokuserar sitt tal på händelser med olika människor som han har träffat under dessa två år som korrespondent i Afrika. Dessa möten har alla på något sätt etsat sig fast i hans minne.
Han börjar i Etiopien där han möter en ung eritreansk tvångsrekryterad soldat vid gränsen mellan Etiopien och Eritrea. Soldaterna tar sig över gränsen för att laga mat tillsammans med de andra som de har fått lära sig är deras etiopiska fiender.
I Nigeria träffar han en häxdoktor vars jobb är att utöva vodoomagi på unga flickor, som vill eller luras till att åka till Europa.
Det sker ständigt människosmuggling till Europa från Nigeria där flickor tvingas arbeta som prostituerade för att få pengar. Flickorna blir då bundna till sina skulder till personer som har finansierat resan.
Samuel berättar vidare om hur hårt hans afrikanska hemstad, Maputo i Moçambique, drabbades av cyklonen Idai som slog till i våras i sydöstra Afrika.
Staden har 1,2 miljoner invånare och i Moçambique bor över 29 miljoner människor. En ganska stor skillnad från Tormestorps drygt tusen invånare.
Det är i Maputo som Samuel Larsson har sitt kontor och jobbar de flesta dagarna, när han inte är ute och reser.
Anledningen till att Samuel Larsson valde att flytta till just Maputo i Moçambique var för att det kändes som en bra och trygg plats med familj.
– Det finns en svensk skola där som barnen går på, säger Samuel.
Han har tre barn mellan åtta och tretton år.
Vid frågan om vilka likheter som finns mellan Hässleholm och Maputo, blir Samuel helt ställd. En svår fråga som landar i svaret att han i alla fall tycker att alla människor är mycket lika och drivna av samma saker.
– Alla vill bara ha ett bra liv och på grund av olika förutsättningar tvingas man ha olika liv, säger Samuel.
Samuel Larsson har växt upp i Hässleholm och tycker om att bo här lika mycket som i Maputo.
– Vi åker hem varje sommar och efter mina tre år kommer vi antagligen flytta tillbaka hit igen.