Annons

Åklagaren redo att åtala för storbranden

På fredag väcker kammaråklagare Marie-Louise Holmberg åtal mot ungdomarna som misstänks ligga bakom branden som ödelade Godsmagasinet. Tack vare bland annat avlyssning och vittnen anser hon sig ha en god bild av händelseförloppet.
Hässleholm • Publicerad 31 januari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Under tisdagen fortsatte tingsrättsförhandlingen kring godsmagasinsbranden. Foto: TT/Arkiv
Under tisdagen fortsatte tingsrättsförhandlingen kring godsmagasinsbranden. Foto: TT/Arkiv

Då ingen av de fem ungdomar som slutdelgetts misstanke om brott efter branden i Godsmagasinet i augusti begärt någon komplettering av utredningen har Marie-Louise Holmberg meddelat domstolen att hon är redo att väcka åtal i ärendet på fredag, den 7 februari.

Vid slutdelgivningen var det bara den 16-åriga flickan som satt häktad längst tid som fortfarande var misstänkt för grov mordbrand, alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet.

Annons

Övriga fyra inblandade slutdelgavs misstanke om olaga intrång.

Grundlig utredning

Om detta även blir vad de åtalas för, eller ens om alla fem kommer att åtalas, vill Marie-Louise Holmberg inte säga.

– Det kommer att bli åtal men jag vill inte gå ut med mer än så, säger hon.

I övrigt konstaterar hon att utredningen varit grundlig.

– Vi har ett händelseförlopp och har kunnat klargöra vad som faktiskt har hänt och det är vi nöjda med, säger hon.

Hur har ni kunnat klargöra detta?

– Det är både vittnen, övervakningsfilmer och att vi också använt oss av tvångsmedel såsom avlyssning, att vi har lyssnat på telefonsamtal mellan olika personer, som gjort att vi kunnat komma framåt. Jag är nöjd med utredningen, den är robust och vi har vänt på alla stenar vi ska.

Har de misstänkta samarbetat?

– Ja, det skulle jag säga att de har. Alla har lämnat berättelser om vad som har hänt och alla har placerat sig själva på platsen – kanske inte direkt men efter hand i utredningen.

Räknar du med en omfattande huvudförhandling?

Annons

– Med hänsyn till att de som är berörda har medgett att de varit på plats och vi har ett klarlagt händelseförlopp räknar jag inte med att särskilt många vittnen kommer att höras. Det är fråga om några dagars förhandling, tänker jag, säger Marie-Louise Holmberg.

Anhölls i oktober

Branden i Godsmagasinet bröt ut sent på eftermiddagen den 14 augusti och polisen misstänkte redan från början att den var anlagd, bland annat på grund av vissa iakttagelser som gjorts på platsen.

Den 2 oktober anhölls fem ungdomar, alla på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand, och fyra av dem häktades, på samma grunder, ett par dagar senare.

Misstankarna har sedan dess ändrats så när slutdelgivningen gjordes hölls en 16-årig flicka ensam ansvarig för branden, som orsakade skador för enorma summor och lamslog tågtrafiken genom Hässleholm under en vecka.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons