Annons

Alliansen och S knep inflytandet

HÄSSLEHOLM Ändrade spelreglerna för att utestänga SD och FV.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Ja, mandatperiodens allra första fullmäktigesammanträde blev en ny valrysare.Under mötet avslöjade Sverigedemokraternas gruppledare Patrik Jönsson att man inlett ett valtekniskt samarbete med Folkets Väl. Tillsammans har de 16 mandat – till skillnad mot den M-ledda alliansens 15. Därmed hade SD plus FV historiskt sett knipit åt sig posten som andre vice ordförande i presidiet och senare rollen som oppositionsråd och andre vice ordförande i nämnderna.

Men nu såg övriga partier till att bryta den tradition som säger att det näst största partiet eller näst största alliansen ska ha dessa poster.– Vi är beredda till blocköverskridande lösningar där vi kommer att kunna stödja majoritetens förslag, sade Pär Palmgren (M) varpå han konstaterade att Moderaterna ville ikläda sig rollen som opposition.

Annons

Lena Wallentheim (S) berömde Palmgren för hans ”kloka ord”.– Mycket måste förändras och då krävs det precis som Pär säger styrka, samstämmighet och en vilja att hitta konstruktiva lösningar för kommunens bästa.Med de orden uttryckte hon sedan stöd för alliansen på posten som andre vice ordförande i presidiet.Både Sverigedemokraterna och Folkets Väl var mäkta upprörda. Kuppen var väntad men inte desto mindre uppseendeväckande, påpekade Björn Widmark (FV) i talarstolen.– Det första anmärkningsvärda sker när man från S-alliansen och från M-alliansen säger att Moderaterna ska vara opposition eftersom det då blir lättast att samarbeta. Alla som lagt sin röst ska veta detta. Det finns inga tankar på att fungera som opposition utan på att styra i samförstånd.

– Det andra anmärkningsvärda sker när man bryter mot den oskrivna regeln som säger att det är näst största parti som ska bilda opposition, eller, om det är en allians, den näst största alliansen.

SD:s gruppledare Patrik Jönsson var mörk i blicken.– Efter förra valet sa Pär Palmgrens företrädare Urban Widmark att andre vice-posten skulle gå till det största oppositionsblocket, eller till näst största partiet. SD är med sina 22,6 procent näst största parti. SD har ett valtekniskt samarbete med FV som ger oss 16 mandat. Alliansen har 15. Pär Palmgren bryter kutymen och hoppar i säng med fienden.Oenigheterna kring vilket lag som skulle få andre vice ordförandeposten ledde till votering som slutade med 16 röster mot 45.SD:s föreslagna kandidat Åsa Erlandsson fick se sig slagen av Douglas Roth – som därmed inte behöver lämna det presidium han varit ordförande under de senaste mandatperioderna.

Ordförande blir Irene Nilsson (S) och förste vice ordförande Lena Svensson (C).

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons