Anrikt garnföretag har flyttat till staden

Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Maria Holmqvist är ägare och vd för Borgs Vävgarner som nu flyttat in i nya lokaler i Hässleholm efter att ha funnits i Vittsjö i över 30 år.
foto: Hans Bryngelson
Maria Holmqvist är ägare och vd för Borgs Vävgarner som nu flyttat in i nya lokaler i Hässleholm efter att ha funnits i Vittsjö i över 30 år. foto: Hans Bryngelson

Tidningen träffar Maria strax före den fest i fredags som hölls för att fira företagets inflyttning i de nya lokalerna på Ängdalavägen, Stattena industriområde.

Drygt 120 gäster, leverantörer, kunder, företagare och vänner var inbjudna att besöka de nya lokalerna.

– Vi hade 1 100 kvadratmeter i Vittsjö, men här har vi bara 700, säger Maria som dock tycker att det är tillräckligt.

Företaget har gamla anor. Startades i mitten av 1700-talet i Lund där det fanns fram till 1980 när Marias föräldrar ägde företaget och flyttade det till Vittsjö.

Företaget säljer först och främst ullgarner. Men också lin, bomull och akrylgarner. Det mesta säljs via företagets hemsida, både till privatpersoner och andra butiker.

– Vår egen butik är mest en service för våra kunder, förklarar Maria och berättar att man bland annat har en stor export av garner till både USA, Australien och Japan.

Alla ullgarner köps från ett färgeri och spinner i Riga, varifrån man också köper bomulls- och lingarner.

– Vi startar ett stickkafé här i september, två dagar i veckan, berättar hon vidare och ser hur intresset för stickning har växt.

I och med öppnandet av nya butiken i Hässleholm hoppas hon att fler ska intressera sig för garner och stickning.

Företaget omsätter årligen mellan fem och sex miljoner kronor och har tre anställda förutom vd Maria Holmqvist.

– Det är Ingrid Lind som vår stickexpert, Ingrid Velin som är vävkonsulent och Katrin Nilsson som sköter ordermottagningen, avslutar Maria innan hon hastar vidare till festligheterna.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.