Arvodeskoppling till chefslöner kritiseras

HÄSSLEHOLM \"Det låter som en dålig ursäkt för att trissa upp lönerna\".
Hässleholm • Publicerad 28 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Norra Skåne har de senaste dagarna avslöjat att kommunens personalchef Per-Olof Drottler på kommunalrådens uppmaning tagit fram ett förslag till nya arvodesnivåer för politikerna. Förslaget skulle innebära högre ekonomisk ersättning för samtliga tre kommunalråd, vilket motiveras med att de kommunala cheferna och vd:arna idag ligger högre lönemässigt än kommunstyrelseordföranden Pär Palmgren (M).Palmgren själv har gått till hårt angrepp mot att tidningen talar om ett ”förslag” när det i hans tycke endast rör sig om ett ”resonemangsunderlag” för parlamentariska gruppen.

Arvodena diskuterades under den parlamentariska gruppens senaste möte. Men såväl Folkpartiet som Miljöpartiet och Folkets Väl fick kallelsen till sammanträdet först samma dag – vilket innebar att dessa partiers gruppledare inte hade möjlighet att delta i diskussionen.– Jag fick kallelsen med posten kvart över tolv och mötet skulle börja klockan 14. Jag hade ju inte en chans att hinna dit, säger Mikael Björklund (FV).Folkpartiets John Bruun påpekade i ett mejl att kallelsen måste komma ett par veckor i förväg för att de ”med en vanlig anställning” ska ha möjlighet att delta. Även Miljöpartiets Peter Groth och Dolores Öhman efterlyste svar på varför de fick kallelsen så sent. Och efter att Miljöpartiet krävt att mötet ogiltigförklaras tas nu sammanträdet om, så att alla partier får möjlighet att framföra sina åsikter.Enligt Pär Palmgren (M) gick kallelsen iväg sent på grund av att underlagen tagits fram skyndsamt. Kallelsen skickades ut den 12 mars, alltså fem dagar före mötet.

Drottlers förslag till nya arvodesnivåer har förkastats av såväl Sverigedemokraterna som Folkets Väl. Nu instämmer Miljöpartiet och Folkpartiet.John Bruun, gruppledare för Folkpartiet, anser inte att argumentet att de kommunala cheferna tjänar mer än den högste politikern håller. – Det låter som en dålig ursäkt för att trissa upp lönerna. Det kommer alltid att vara någon chef som tjänar mer än andra och de är också tillsatta på andra premisser. Peter Groth:– Det finns definitivt inget som motiverar en höjning av arvodena – kopplingen till chefslönerna är en egen konstruktion, och det finns inget som säger att det blir lättare att rekrytera politiker eller att det politiska arbetet blir bättre med högre arvoden. Snarare är det så att det lockar ”fel” personer.Grundbeloppet, vilket är lika med kommunstyrelseordförandens månadsarvode, ligger idag på 62 419 kronor.

bild 1/2
Peter Groth (mp)
Peter Groth (mp)
bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.