Annons
Hässleholm • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Boken har nämligen enligt en anmälan till justitiekanslern JK gått att låna på flera biblioteket i trakten, trots att den förbjöds och konfiskerades redan på 1950-talet.

Boken skrevs och gavs ut av lantbrukaren Gustaf Adolf Gustdolf 1957 och skapade omgående skandal i bygden.

Annons

I boken beskrivs en rad personer i Vankivatrakten i nedlåtande och negativa ordalag, dock inte under sina rätta namn utan under pseudonym.

Skandalen ledde till att Gustaf Adolf Gustdolf åtalades för ärekränkning och dömdes till tre månaders fängelse.

Vidare beslöt rätten, att ”Fölket i Hanbråka ” skulle konfiskeras och tas i beslag.

(Hanbråka är en ordlek på Vankiva, där kiva och bråka som bekant betyder samma sak.)

Men vissa exemplar av boken har dröjt sig kvar ute i biblioteken genom åren. I Osby och Hässleholm har den även gått att låna.

Det skriver en person som anmält spridningen av boken till Justitiekanslern, JK. Anmälan gäller brott mot tryckfrihetsförordningens ordningsföreskrifter.

Enligt anmälan har Hässleholms stadsbibliotek, Bjärnums bibliotek och Osby bibliotek lånat ut boken.

Enligt anmälaren har utlån skett i Hässleholms kommun så sent som den 6 mars 2018. I Osby fanns boken utlånad, ännu senare, den 20 augusti 2018, enligt anmälaren.

Justitiekanslern Anna Skarhed har nu fattat beslut om att inte inleda någon förundersökning.

JK har vid kontakt med biblioteken fått besked om att exemplaren gallrats, alltså tagits bort från katalogen och dessutom rent fysiskt förstörts.

Annons

JK konstaterar vidare att ingen på biblioteken har haft kännedom om det gamla beslutet om konfiskering av boken.

För att utlåningen ska vara ett brott, bygger det på att utlåningen eller spridningen ska ha skett i medvetande om att boken är förbjuden.

Dessutom kan ett beslut om konfiskering inte drabba exemplar som redan sålts (före beslutet) och enligt JK går det inte att klarlägga om de aktuella exemplaren på biblioteken omfattas av beslutet om konfiskering. På Stadsbiblioteket i Hässleholm är boken struken ur katalogen och även rent fysiskt borta från sin plats i bibliotekets magasin.

Den har alltså inte stått framme i bibliotekets bokhyllor.

– Boken är sönderriven och förstörd sedan två veckor tillbaka, berättar bibliotekarien Mia Dimblad som själv aldrig sett ”Fölket i Hanbråka”.

Boken skrevs av Gustav Adolf Gustdolf (1902-1979) som var lantbrukare och även drev hingstdepå på sin gård Gustdolfsborg i Koboda, mellan Vankiva och Farstorp.

Justitiekanslern (JK) är en myndighet under regeringen som har tillsyn över myndigheter och reglerar skadeståndskrav mot staten och är även åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål.

Carl-Johan Bauler

0708-771044, carl-johan.bauler@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons