Hässleholm Ett 50-tal förskolebarn gick baklänges på torsdagen. Varför? För att manifestera hur viktig det är att barn sitter bakåtvända när de åker bil.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Det är inte helt lätt att gå baklänges. Det fick barn på Stralsunds förskola och Naturförskolan erfara.Foto: Hans Bryngelson
Det är inte helt lätt att gå baklänges. Det fick barn på Stralsunds förskola och Naturförskolan erfara.Foto: Hans Bryngelson

”Baklängesmarschen” är ett initiativ av ett större svenskt bilmärke och dess försäkringsbolag. Tanken är att uppmärksamma trafiksäkerheten för unga barn och rikta uppmärksamheten på rätt placering av barnstolar.

Enligt initiativtagarna finns det luckor i föräldrarnas kunskaper i ämnet, och därför försöker man påverka barnen till att i sin tur påverka sina föräldrar om rätt placering av barnstolar i bilar.

– Sverige är ett föregångsland vad gäller barnsäkerhet i bil, men det finns luckor i föräldrars kunskap i ämnet, säger Sofia Bergfors som är marknadschef och barnsäkerhetsansvarig på försäkringsbolaget Volvia och menar att det behövs mer information om hur bilbarnstolar montera korrekt, bilbältets placering och regler för när barn kan åka helt utan extra barnskydd.

Barnsäkerhetens Dag har arrangerats i tio år och i Skåne län deltog över 6 000 förskolebarn i marschen.

På Naturförskolan och Stralsunds förskola på Garnisonen fick ett 50-tal barn prova på hur det är att gå baklänges. Dessutom hade man fått lära sig sitt eget namn baklänges.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.