Barn utsåg hjältar i världsomröstning

Hässleholm – Vinnarna är Graça Machel och Nelson Mandela, utropade Emma Andersson och Esther Liljenberg från Bjärnums skola, konferencierer i Hässleholms kulturhus när Årtiondets barnrättshjältar presenterades på fredagen.
Hässleholm • Publicerad 20 november 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Elever på Bjärnums skola presenterade vinnarna av Årtiondets barnrättshjälte. FOTO: LARS-ÅKE ENGLUND
Elever på Bjärnums skola presenterade vinnarna av Årtiondets barnrättshjälte. FOTO: LARS-ÅKE ENGLUND

– Vinnarna är Graça Machel och Nelson Mandela, utropade Emma Andersson och Esther Liljenberg från Bjärnums skola, konferencierer i Hässleholms kulturhus när Årtiondets barnrättshjältar presenterades på fredagen. Presskonferensen var en av flera hundra som hölls runt om i världen, varav 56 i Sverige. Fredagen var också 20-årsdagen för FN:s barnkonvention och krav uttalades om att vuxna ska följa dess direktiv. – Vår regering och andra vuxna ska lära sig att lyssna bättre på barnen, sa Esther Liljenberg. Nominerats till priset hade alla som tidigare vunnit Årets barnrättshjälte. Ceremoni med prisutdelning sker i Stockholms stadshus den 26 april nästa år. Vinnarna fick en halv miljon kronor till sina verksamheter för utsatta barn. Övriga tolv kandidater fick 50 000 kronor var.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.