Barnens röst stärks i vårdnadstvister

Hässleholm • Publicerad 3 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Kompetensen måste stärkas hos vuxna som arbetar med barn för att de ska kunna upptäcka och möta barn som far illa.                                                               Foto:TT
Kompetensen måste stärkas hos vuxna som arbetar med barn för att de ska kunna upptäcka och möta barn som far illa. Foto:TT

Det innebär inte att barn får nya rättigheter utan att konventionen får större genomslag och blir likställd andra svenska lagar, som socialtjänstlagen, föräldrabalken och utlänningslagen. Barnkonventionen kan från och med nu åberopas i svenska domstolar som vilken annan lag som helst, något som inte tidigare var möjligt.

Tre saker är särskilt viktiga när barnkonventionen blir svensk lag:

Hur arbetar förvaltningen för att uppnå målen?

Barnkonventionen har sedan den antogs 1990 varit juridiskt bindande för Sverige, men det har visat sig att det inte var tillräckligt.

Fakta:

Inget barn får utsättas för olagliga ingripanden. Alla barn har rätt att åtnjuta den barnomsorg som de är berättigade till.

Riksdagens lagråd var emot förändringen. Konventionen är så allmänt hållen, att den inte går att tillämpa i enskilda fall, anser de sakkunniga juristerna.

Idag har 196 stater anslutit sig till (ratificerat) konventionen – världens alla länder utom USA.

I 41 artiklar beskrivs grundläggande rättigheter för barn, det vill säga människor under arton år. Bestämmelserna fördelas på fyra principer:

Det finns reservationer från 74 stater.

Källa: Unicef

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.