Bättre hästar än vanligt

Hässleholm Den nye veterinären Carlos Kallay var nöjd med vad han såg vid sin premiär i Hästveda.
Hässleholm • Publicerad 14 juli 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Ebba Rosén
Ebba Rosén

Den nye veterinären Carlos Kallay var nöjd med vad han såg vid sin premiär i Hästveda.– Hästarna är välnärda och i gott hull. Jag har kollat upp alla hästar, innan de förts upp på marknadsplatsen och bundits upp här.– Man måste se det här med häst- och djurhandel i ett perspektiv. Detta är även en socialt viktig funktion för många människor.– Varför ska vi ta bort sådana saker? Använder vi bara vettiga regler och sunt förnuft, kan vi visst behålla en sådan här verksamhet, tycker jag.

Distriktsveterinären Carlos Kallay och djurskyddsinspektören Marianne Holmén, som tjänstgjort många gånger på Hästveda marknad, samverkade nu kring djurens bästa. De fick många positiva tillrop från både djurägare och marknadspublik."Liv och Knack", då? Jo, han kom vid 10-tiden och hade åtta stora ardennerhästar med sig. Efter en timme hade han redan sålt två av sina tunga djur.Jan-Erik "Liv och Knack" Göransson var på ett strålande humör vid denna djurmarknad. Lite försiktig i början, men sedan lossnade det på allvar:– Du kommer väl inte från Kronofogden?Göransson skar som vanligt upp så kallat spegefläsk som han sedan bjöd allmänheten på. Till blivande hästköpare utlovade han även "lite andra diverse godsaker"...

När Jan-Erik Göransson ledde upp sina stora hästar och band dem, hade han hela tiden en stor klunga nyfikna omkring sig. "Liv och Knack" spelade även dragspel för alla som ville höra på. Hans nya cd såldes - eller skänktes i alla fall bort - till hugade spekulanter på marknaden.

Totalt kom drygt 30 hästar i år. Det var något färre än förra året, men arrangörerna var nöjda:– Håller vi det här antalet, får vi vara nöjda, säger Agne Nilsson, marknadsgeneral, till tidningen.Smådjuren var desto fler. Området med höns av olika slag, duvor, vaktlar, fasaner, kycklingar, gässlingar, kaniner, marsvin och många andra arter växer hela tiden.

– Det är roligt att syssla med fåglar och åka runt så här på marknader, säger Jan Åkesson från Skurup. Men det är ingenting man kan leva på. Man måste ha något annat som ger pengar.– Kan man sälja smådjur till de unga så här, är det bara roligt.Han visar fram en kalifornisk tofsvaktel, som kan få vem som helst att smälta. Ett par kostar 400 kronor.Hästveda marknad 2011 blev sammantaget en normal marknad:– Tisdagen var väldigt bra, summerar Agne Nilsson. På onsdagen förlorade vi ett par viktiga eftermiddagstimmar på grund av regnet. Sedan dog handeln ut, när knallarna började packa ihop.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.