Boende utsattes för sexuella övergrepp

VITTSJÖ Hot och våld fick pågå i ett halvår på boendet i Vittsjö – först när en annan boende utsattes för ett sexuellt övergrepp gjordes en lex Sarah-anmälan.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Redan under sommaren började en av de boende göra närmanden mot andra som bodde på hemmet och mot personal. I juni klassades han som en risk och man bestämde sig för att alltid vara två när man gick in till honom, i syfte att minska risken för sexuella trakasserier.

Nu har händelserna utretts och verksamheten riktar hård kritik mot sig själv.

Personalen har visserligen skrivit in i journalerna vad som hänt – där finns inte mindre än 31 anteckningar som rör hot, våld och sexuella trakasserier – men därifrån har i de flesta fall inget hänt.

Andra gången som den boende, enligt utredningen, utsattes för ett sexuellt övergrepp hade den fått ett trygghetslarm att trycka på om något hände igen. När personalen skulle komma till undsättning gick de dock in till fel klient.

Personen som drabbats uppges ha blivit väldigt orolig och försämrats psykiskt efter det som inträffat.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.