”Boffning” allt vanligare bland unga

Hässleholm I mitten av 2000-talet kom det första larmet om att en våg av ungdomar, främst i Stockholmsområdet, inhalerade tändargaser med dödlig utgång.
Hässleholm • Publicerad 18 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Allt fler ungdomar i Hässleholm "boffar" eller inhalerar tändargas. Nu slår polisen och fältgruppen larm. Foto: Helene Nordgren
Allt fler ungdomar i Hässleholm "boffar" eller inhalerar tändargas. Nu slår polisen och fältgruppen larm. Foto: Helene Nordgren

I mitten av 2000-talet kom det första larmet om att en våg av ungdomar, främst i Stockholmsområdet, inhalerade tändargaser med dödlig utgång. Nu – fyra år senare – kommer larmrapporterna slag i slag om att unga på andra håll i landet berusar sig på liknande sätt. För ett par veckor sedan avled till exempel en 16-årig flicka hastigt efter att ha inandats drivgas i en källarlokal i Malmö. – Fruktansvärt tragiskt, säger Edina Burazerovic på socialförvaltningens fältgrupp. Men boffning är inte ett isolerat storstadsfenomen. Även i Hässleholm har polisen och "fältarna" märkt en kraftig ökning av antalet "boffare" – särskilt under vintern. – Vi är mycket oroliga över den här utvecklingen, säger Tomas Aggebrandt, som arbetar drogförebyggande med ungdomar inom Hässleholmspolisen tillsammans med kollegan Sara Juhlin. Enligt Aggebrandt finns idag mellan fem och tio "kända ungdomar" mellan 13 och 18 år, som boffar mer eller mindre regelbundet i och utanför Hässleholm. Men mörkertalet är stort. – Ofta sitter de på järnvägsstationen eller i någon park och gör det helt öppet. Men vi känner även till 13-14-åringar i Vinslöv som håller på med det här. Och dessvärre verkar det sprida sig allt längre ner i åldrarna. Fältgruppen delar polisens uppfattning att boffningen bland unga ökat. – De tror inte att det är lika farligt som att dricka alkohol eller röka cannabis. Dessutom är sprayflaskorna billiga och lätta att få tag i. De säljs ju i nästan vilken butik som helst, säger Fredrik Olofsson. I dagarna har "fältarna" besökt flera butiker i innerstan som säljer flaskor och förpackningar med butangas (som finns i vanliga cigarettändare). – Ja, vi har gått runt och uppmanat handlarna att inte sälja tändargas till minderåriga, berättar Edina Burazerovic. – Och responsen har varit mycket positiv, tillägger Fredrik Olofsson. Vissa butiksföreståndare har sagt att de ska sluta sälja tändargas helt, medan andra tänker "gömma" det bakom disk och vara stenhårda när det gäller legkontroll. Vad ska man som tonårsförälder särskilt tänka på? – Att prata med sina barn! Det är oerhört viktigt. Att visa, inte bara att man som förälder bryr sig, utan också att man faktiskt är påläst och vet vad sniffning och boffning är, menar Edina. Fredrik Olofsson: – Hittills har vi inte hört om några dödsfall i Hässleholm, men det är bara en tidsfråga om vi inte lyckas förhindra användningen av de här livsfarliga preparaten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.