Boklunch om ”Migrän”
Bakom pseudonymen Arne Dahl står författaren och litteraturkritikern Jan Arnald, född 1963.På restaurang Nyfiken spann samtalet kring hans novell ”Migrän”. – Poängen med Migrän är att huvudpersonen befann sig i en värld som inte var sann i den blixtrande huvudvärken. Man går från kaos till verklighet. Migrän är ett av de sista mysterierna, som vetenskapen inte kan förklara fullt ut, förklarade Arne Dahl.
Att se sig själv i ett parallellt universum, att huka över en avgrund och när huvudvärken klingar av återfå känslan av pånyttfödelse och saknad är något som fascinerar författaren.
Novellen är en spännande akt på 29 sidor med deckarens klassiska ingredienser, som slutar med att historien visar sig vara ett resultat av migrän. Allt var en dröm under ett pulserande och blixtrande i ett kluvet kranium. Det blev ett ganska livligt och djuplodande samtal med Jan Arnald, som för dagen valt att vara författaregot Arne Dahl.
Bibliotekarie Mia Lindblad hälsade välkommen till brunchen. Översättaren och litteraturkritikern Immi Lundin, som skrivit böcker om bokcirklar, Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding och Nsk:s kulturreporter Pernilla Ekdahl ledde samtalet med Arne Dahl och publiken i denna andra upplaga av Bokens Dag, som arrangeras av Norra Skåne och Skånska Dagbladet i samarbete med Sparbanken Skåne och Hässleholms Bokhandel.
Varje deltagare hade i förväg fått ett exemplar av ”Migrän” i fickformat från förlaget Novellix.Under våren 2014 har Arne Dahl avslutat arbetet med sista delen av Opcop-serien ”Sista paret ut”.
Sedan debuten 1998 har han skrivit elva böcker i sviten om A-gruppen. Andlöst spännande romaner som är djupt försänkta i samtiden där Arne Dahl tränger in i den globala brottsligheten. I den följande kvartetten i serien finns ”Blindbock”, ”Hela havet stormar” och Viskleken”.
Immi Lundin undrade vad det är som författaren är ute efter i sin novell ”Migrän” som skrevs för två år sedan.– Novellen är en begränsad form. Man får börja med en tråd och bygga berättelsen med puls och intensitet varvad med lugnare passager. Man kan inte vara lika realistisk och man måste renodla mer. Det finns ingen riktig yttervärld. ”Migrän” har element av deckarnovell, förklarade Arne Dahl.
Själv har han upplevt tio migränanfall, berättade han. Så han vet hur det är.– Man befinner sig i en värld som inte är sann. Det är inget man önskar andra, men det är intressant. En explosion.