HÄSSLEHolm Svårt att stänga av de socila medierna.
Hässleholm • Publicerad 17 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tjejerna som sitter tillsammans med Ebba, Jonna Nilsson och Nellie Perssonsson, blir inte förvånade när de får höra talas om hur det är beställt med sömnvanorna just i deras ålder.

Killgänget vi träffar skrattar lite förläget när sömnvanorna kommer på tal.

Det märks att ämnet är lite ömtåligt, att de faktiskt sover för lite och att de är väl medvetna om problemet.

Att de blir trötta, får huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Alla är överens om att det är de sociala medierna som gärna styr sömnen.

– Det är ju så spännande, det händer saker hela tiden, säger någon.

– Först spelar jag dator och sedan när jag har lagt mig går jag in på Youtube och kollar hur jag kan bli bättre på just det spelet, säger en annan.

För killarnas del är det mest datorspel som gäller. För tjejerna vi pratar med är det mest instagram, Snapchat och Facebook som det handlar om.

Eller att bara prata i telefonen.

Ebba säger att hon gärna pratar i mobilen, alldeles för länge. En vanlig kväll kan hon gå och lägga sig vid tolv, halv ett för att gå upp tjugo över sju.

– När jag var liten hade jag mycket mer disciplin. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände. Det är väl det här med mobilen.

Hon vet att hon borde ta itu med sömnvanorna, men att det inte är helt enkelt.

Killarna håller med. Vissa dagar kan det hända att de bestämmer sig för att lägga sig tidigare för att kunna gå upp utan att vara trötta.

– Men så kommer det ett par lediga dagar. Jaha, då sitter man uppe till fem, sex på morgonen och sover till fyra dagen efter. Så är det sabbat, konstaterar de.

För Jakob Nilsson som också tränar fotboll vissa kvällar är det svårt att gå ner i varv. Och där är de sociala medierna lockande att kolla på - lite för länge.

För det är just de sociala medierna som pockar på uppmärksamhet.

De många gånger outtalade kravet att hänga med. att man kanske missar något om mobilen stängs av.

Jonna Nilsson brukar gå och lägga sig vid tio på kvällen för att stiga upp vid halv sex.

Vid halv elva försöker hon stänga av mobilen i nattläge så hon inte hör när det händer något.

Nellie Persson sticker ut, jämfört med majoriteten av ungdomar i hennes ålder.

Hennes rutiner är läggdags halv elva och då är det stopp med sociala medier.

– En disciplinerad människa överlag, skojar hennes kompisar och skrattar.

– Jo, jag tycker att jag har fått in bra rutiner, säger hon själv.

Inte nog med att hon lägger sig tidigare än de flesta i gymnasieåldern. Hon går upp extra tidigt för att äta en rejäl frukost med tända ljus och kolla in nyheterna.

Ett undantag som helt enkelt bekräftar regeln.

bild 1/2
Jakob Nilsson, Victor Carlsson, Axel Nord och Filip Svensson erkänner att det kan bli si och så med sömnen. Dataspel och Youtube är ett par anledningar. Foto: Maja Ögren Andersson
Jonna Nilsson, Ebba Wiberg och Nellie Persson är medvetna om vilka problem för lite sömn kan ge, men också att det kan vara svårt att bryta ett mönster. Foto: Maja Ögren Andersson
Jakob Nilsson, Victor Carlsson, Axel Nord och Filip Svensson erkänner att det kan bli si och så med sömnen. Dataspel och Youtube är ett par anledningar. Foto: Maja Ögren Andersson
Jonna Nilsson, Ebba Wiberg och Nellie Persson är medvetna om vilka problem för lite sömn kan ge, men också att det kan vara svårt att bryta ett mönster. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.