Coola Jörgen – kör igång egen isfabrik

Hässleholm Mitt i krisen händer det positiva saker i Tyringe.
Hässleholm • Publicerad 22 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Is har han blästrat med länge men nu tar Jörgen Persson
Is har han blästrat med länge men nu tar Jörgen Persson

Mitt i krisen händer det positiva saker i Tyringe. Iskalla sådana hos Sand & Vattenbläst AB med ägaren Jörgen Persson vid rodret. För det första har företaget fullt upp med jobb och man har nyligen fått en fin order i Umeå som innebär att cirka 10 man av arbetsstyrkan på 15 måste tillbringa två månader i den norrländska staden. För det andra har Jörgen Persson investerat tre miljoner kronor i en ny anläggning som tillverkar torris. Is har företaget blästrat med länge men nu får man tillgång till egenproducerad sådan. För det behöver Jörgen Persson anställa två tre man. – Torrisen, som tillverkas av sammanpressad koldioxidgas, är små tremillimeters pellets och metoden har sina fördelar. Den lämnar inte något sekundärt avfall som till exempel sand eller glas gör, säger Jörgen Persson. – Dessutom så sliter inte torrisen på det underliggandet materialet, vilket gör att metoden kan användas på ställen där väta och sand är otänkbart, exempelvis elektronikskåp och gjutformar. I och med nysatsningen har Jörgen Persson förvärvat huset (gamla Specialverktyg) intill där han vanligtvis huserar på Municipalgatan. På gården står den höga tanken som innehåller 27 kubikmeter gas (Jörgen räknar med att förbruka 350 ton gas per år) och inne i byggnaden står den nya återvinningsanläggningen, gjord i Nya Zeeland. – Det finns idag två dominerande tillverkare av torris, Aga Gas AB och Cryotech AB, men det som är så unikt hos oss är att den gas vi använder för att framställa torrisen sker i ett slutet återvinningssystem, en ballong, säger Jörgen Persson. – Normalt går det åt 2,4 kilo gas till en liter torris men i vårt slutna system går det åt 1,1 kilo gas till en liter torris. Blott tio procent utsläpp. Vi är alltså väldigt miljöanpassade, tillägger han. När Jörgen Persson och hans medarbetare väl fått upp ångan med sina ispellets blir nästa steg att producera lite större isblock. – Det är fas två och med isblocken riktar vi blickarna mot cateringföretag som transporterar mat till bland annat sjukhus och flygbolag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.