Coronaskräck för sotaren

Inger Larsson och Christer Olofsson har varit isolerade i sina lägenheter i fyra veckor. Nu bävar de för sotaren, som på uppdrag av Hässlehem ska inspektera ventilationskanalerna i bostäder vid Stenbocksgatan.
Tyringe • Publicerad 14 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Inger Larsson och Christer Olofsson i Tyringe vill att Hässlhem avbryter den planerade sotningen nästa vecka. – Sotaren ska besöka alla lägenheter och blir en smittrisk, säger de.
Inger Larsson och Christer Olofsson i Tyringe vill att Hässlhem avbryter den planerade sotningen nästa vecka. – Sotaren ska besöka alla lägenheter och blir en smittrisk, säger de.Foto: Stefan Olofson

– Vi vill inte ha in någon utifrån i vår bostad på grund av smittorisken, säger Christer Olofsson, som är pensionär och har problem med lungorna.

Han vill inte spela rysk roulette med livet som insats.

– Hässlehem säger att sotaren kommer på uppdrag av dem, men att det inte går att flytta fram inspektionen. det tycker jag är väldigt konstigt. Det är klart att sotarbesöken i husen går att flytta fram, fortsätter Christer Olofsson.

Smittrisk

Det är flera boende i Hässlehems hus vid Stenbocksgatan i Tyringe, som är oroliga och reagerar på sotningen,

Inger Larsson hörde också av sig till Hässlehem och fick samma svar som Christer Olofsson.

– När jag fick besked att sotningen, eller inspektionen av ventilationskanalerna, som det handlar om, ska genomföras kontaktade jag kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, för att informera och höra om det finns något som kan göras för att skjuta fram sotningen.

Hässlehem ska ha ett möte med bland annat kommunens MAS, där frågan kommer upp på dagordningen.

– Det är många äldre som bor i husen. I drygt en månad har i stort sett alla som är över 70 år, eller har någon underliggande sjukdom isolerat sig. Vi har ju bara ett liv och får det inte tillbaka om det tar slut. Rädslan och oron för att få coronaviruset är stor och det tycker jag att Hässlehem ska ta hänsyn till, menar Inger Larsson.

Enda gångerna hon går ut är till affären för att handla mat, eller en liten promenad i ensamhet för att få röra på sig.

Christer Olofsson väljer att stanna inomhus. Hans fru sköter inköpen.

Beslut

Hässlehems vd Stephan Persson, förstår att många är oroliga för smittrisk, men när det gäller ventilationskontrollen så ska den genomföras.

– Inspektionen är obligatorisk och ett myndighetskrav, som vi inte kan styra över. Kontrollen av luftflödet i fläkten ska genomföras och det finns inga undantag. Det finns inga ändrade krav, eller besöksförbud, som hindrar oss från att avbryta inspektionen och skjuta upp den, förklarar Stephan Persson.

Arbetet utförs av en sotningsfirma på uppdrag av Hässlehem.

Håll avstånd

Stephan Persson uppmanar osäkra hyresgäster att gå undan när sotaren kommer.

– Minst två meters avstånd mellan människor är rekommendationen och det gäller vid inspektionen, som inte tar lång tid, säger Stephan Persson, som märker ett minskat flöde felanmälningar, sedan coronaviruset slog till.

Hässlehem har inte ändrat sina arbetsrutiner.

– Åtgärdsmängden har minskat. Det är det vi märker.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.