Annons

Carl-Johan Bauler: Dags att varva upp julmotorn – Svåra frågor söker sina svar

Nu raskar snart räven över (vilken?) isen, julbelysningarna släcker mörkret och ugnarna varvar upp inför årets heta ansträngningar.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 20 november 2023
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Kort sagt, juletiden är i antågande lika snabbt som skummet flödar över ett glas med julmust. (Nä inte Cola, den ska vila under julen enligt bestämmelserna i julreglementet). Julen ställer oss inför en lång rad val. Ja, för oss som gillar att fira jul alltså. Och nä, tänker inte på julklappar, utan på de viktiga sakerna som mat och dryck som många njuter av att samlas kring.

Låt mig börja: Julskinka, färdigkokt eller laga i ugnen före griljering? Finns både för och nackdelar. Kör man ugnsvarianten gäller det dock att vaka aggressivt över termometern, så inte skinkan blir torr, vilket måste betraktas som en allvarlig förseelse mot julreglementet. Dessutom är det räligt med torr julskinka. Papperskänsla med senapstoner, ungefär.

Annons

Nu minerad mark: Köttbullar. Här ska man smyga försiktigt fram med åsikter, eftersom varianterna är så många. Fläsk eller blandfärs, lagas helt i ugn eller både i stekpanna och i ugn, eller bara i stekpanna. Med skorpmjöl eller utan, hur mycket eller hur lite lök, vilka pepparsorter ska med? Här yttrar jag mig inte utöver ett eget absolut måste: I köttbullsfärsen vill jag ha senap.

Sill, ja underbara sill. Vad vore denna heliga högtid utan fantasifulla sillinläggningar? Gillar att stå och mixtra själv med detta kära värv, där en given plats viks åt senapssillen.

Denna kulinariska läckerbit som bär med sig djupet av Skåne i ingredienserna: Sillen som fångats runt våra kuster sedan urminnes tider, och senapen som odlats här sedan medeltidens slut. Högtidligt, helt enkelt.

Brunkål är (nä, några måsten finns inte, man gör som man vill) är grundläggande viktig för mig att göra varje jul enligt mamma Sonjas recept, där smaksättningen med ättika och sirap vid tillagningens slut, är helt avgörande för resultatet. Och så ett tärnat juläpple som rörs ner i kålen under stekningen.

Vidare, liten temperaturskola:

Alkoholhaltig glögg värmes med yttersta försiktighet och alert sekundövervakning, annars ångar alkoholen bort vilket ju är ett onödigt slöseri, eftersom du betalt för den. Ett annat alternativ är att värma alkoholfri glögg och därefter spritspetsa den efter smak och humör. Julöl serveras bäst sval, inte kall och snaps trivs bra i kylskåpet innan den möter ivriga smaklökar. Rena självklarheterna egentligen, alltså, men väl värda att inte slarva med. Djävulen bor som bekant i detaljerna.

Något annat hjärtevärmande så här års är att årets upplagor av kafferosteriernas julkaffe anlänt. Med tanke på tingens tillstånd i världen, gäller det att glädjas här, nu och åt det som finns för stunden.

Nu surgubbar: Fascineras negativt av hur buttersur årets nobelpristagare i litteratur, norrmannen Jon Fosse, framstår. Just nu gnäller han över hur jobbigt det ska bli att resa till Stockholm för att ta emot sitt pris bestående av guldmedalj ur kungens hand, 10 miljoner kronor och tonvis med (säljande) ära och prestige. Nästan i samma kassa klass som superbuttergubben Bob Dylan som inte dök upp alls. I stället skickade Dylan i sista stund in sin Nobelföreläsning, för att få tillgång till prispengarna som då var 8 miljoner kronor. Talet kritiserades och misstänktes delvis bestå av snodda formuleringar.

Kan en sådan beklämmande figur verkligen har skrivit låtar som exempelvis ”Knocking on heaven's door”? Förstummande.

”Med tanke på tingens tillstånd i världen, gäller det att glädjas här, nu och åt det som finns för stunden.”
Carl-Johan Bauler
Annons
Annons
Annons
Annons