Dags för luciafirande på Ljungdalaskolan

LUCIA ”Försök att komma ihåg, första gången ni sjunger Sankta Lucia går ni ner, nästa gång sjunger ni vacker hela vägen upp”.
Hässleholm • Publicerad 11 december 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Nu är det snart dags. I morgon ska klassen gå lucia för hela skolan, föräldrar och syskon. Det är nervpirrande, inte minst för Altina Istrefi, som genom lottning utsetts till årets lucia.– Jag är pirrig för jag ska ha levande ljus i håret och är rädd att det ska komma stearin i huvudet, säger Altina. Kompisen Malack El Mohammed är också nervös. Det är första gången hon lussar för hela skolan och hon är rädd att glömma sångtexten. Fast det gör hon säkert inte, klassen har övat jättemycket med Anna Maria Hedström från Kulturskolan i Hässleholm.– Kulturskolan har haft en projekt på Ljungdalaskolan i flera år. Vi övar rytmik med ettorna, spelar fiol med tvåorna och blockflöjt i trean. Fyrorna har kör och de har då hand om lucian. Sen är det drama i femman och dans i sexan, berättar Anna Maria Hedström.Hon har satt ihop ett varierande luciaprogram, med många nya roliga, svängiga sånger blandat med de traditionella. Vid dagens övning sjungs alla sånger igenom, däribland ett julpotpurri med bland annat Goder afton, Mössens julafton, Jul, jul strålande jul och Lusselelle. Hon har även skrivit en sång själv, som klassen ska framföra. Idag är det dags att öva uppställning, det är inte helt lätt med så många tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtar. – Det här är tredje gången som jag leder lucia. Första gången fick jag problem, jag är ju sånglärare och van att sjunga med enskilda. Det är en helt annan sak att ha en hel klass. Men jag lärde mig mycket och den här klassen är helt underbar. Vi har så roligt tillsammans, säger hon. Altina och Malack håller med. De älskar att sjunga i kör och tycker skolan är rolig.– Jag gillar musiken och kören bäst men svenskan är ganska tråkig, säger Altina.– Jag gillar matte, bild och teknik. På tekniken bygger vi robotar. Men jag gillar att sjunga mest.Bägge tjejerna har övat stenhårt hemma på alla sånger.– Jag övar att gå och sjunga samtidigt, säger Malack.– Jag har nog övat varenda dag och det ska bli så spännande. Jag är jätte nervös, säger Altina.”Staffan var en stalledräng, stalledräng, stalledräng” ...Killarna klämmer i ända från tårna och tjejerna svarar. Låtarna sitter perfekt och i morgon är det dags att ta på lussekläderna och sprida stämning i decembermörkret på Ljungdala i Hässleholm. Lycka till!

bild 1/2
stjärngossar
Lucian först och därefter kommer tärnorna
stjärngossar
Lucian först och därefter kommer tärnorna
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.