”De som ringer är mest undrande”

Hässleholm • Publicerad 22 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Leif Porsebäck är utbildningsansvarig på Medicall.
Leif Porsebäck är utbildningsansvarig på Medicall.

Att som sjuksköterska få använda sina kunskaper i Hua Hin i Thailand när vintermörkret och vinterslasket lagt ett täcke över Sverige kan för många låta lockande.

Företaget Medicall har ett 40-tal svenska sjuksköterskor stationerade i Hua Hin där de ger sjukvårdsrådgivning till personer som ringer Vårdguiden 1177.

Här jobbar även Leif Porsebäck från Hässleholm som utbildningsansvarig.

Medicall är underleverantör till Medhelp som i sin tur har avtal med kommun- och landstingsägda Inera som är huvudman för 1177 Vårdguiden. De som kommer i kontakt med 1177 den här vägen är regionerna Stockholm, Sörmland och Värmland.

Det var tidningen Computer Sweden som i veckan avslöjade att närmare tre miljoner ljudfiler som ringts till 1177 legat öppna på internet.

Ett 50-tal samtal ska enligt uppgift ha laddats ner, men det är ännu oklart vilka samtal det gäller och vilka som laddat ner dem.

Leif Porsebäck som är utbildningsansvarig på Medicall i Hua Hin sitter också och tar emot samtal emellanåt.

– Vi har inte märkt någon oro bland dem som ringer, förklarar han från ett Thailand som för närvarande har en temperatur på runt 35 grader.

Han berättar att en del som ringer frågar hur det kunnat bli så här, men som sjuksköterska på plats har de ingen närmare information om läckan.

– De som ringer är inte arga utan mer frågande, berättar Leif Porsebäck.

Han berättar också att de fått frågor om hur de upplever mediedrevet. Men i Thailand har man inte märkt av den upprördhet som funnits i Sverige.

Det är teknikföretaget Voice integrate nordic som ansvarat för servern där samtalen legat öppna. Efter upptäckten att samtalen inte varit skyddade avslutar nu Medhelp sitt samarbete med teknikleverantören.

Det var för cirka tre år sedan som Leif Porsebäck begav sig i väg till Thailand för en första runda på vårdföretaget. För inte så länge sedan tillträdde han tjänsten som utbildningsansvarig och trivs bra.

Hur länge han kommer att stanna är däremot en öppen fråga. Det beror på en rad olika faktorer som till exempel upphandlingar.

– Det kan bli ett år eller två månader. Det vet man inte.

Under tiden lever han ett behagligt liv på fritiden. Han hyr ett hus med pool och som boende i Thailand har han människor runt sig som sköter markservicen.

Här finns många svenskar och för dem som har barn med sig finns svensk skola.

Leif har tidigare arbetat som narkossköterska inom sjukvård och ambulansvård, men övergick sedan till att arbeta som lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Jacobsskolan.

År 2000 var Leif Porsebäck även ansvarig för en vårdcentral i Kosovo.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.