De står inför det svåra valet

Hässleholm Trots allt är de sex elever vi pratat med i stort sett klara med sina val.
Hässleholm • Publicerad 9 januari 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Om några veckor ska deras gymnasieval defintivt vara klara. Från vänster Albert Cervin-Gustafsson
Om några veckor ska deras gymnasieval defintivt vara klara. Från vänster Albert Cervin-Gustafsson

Trots allt är de sex elever vi pratat med i stort sett klara med sina val. En av dem som har utgått från sina intressen är Marcus Svensson. Men sannolikheten att få jobb rätt så snart efter skolan var också en viktig faktor. – Jag tänker söka till byggprogrammet, säger han. Men jag är fortfarande osäker på om jag ska välja Wendesskolan i Kristianstad eller Jacobsskolan i Hässleholm. Marcus har varit på öppet hus på båda ställena. – Det såg ungefär likadant ut, så jag lutar nog åt att välja Jacobsskolan, eftersom den ligger närmare. Betydligt mer långväga, är Albert Cervin Gustafssons val. – Jag har redan sökt in till handbollsgymnasiet i Göteborg, berättar han. Men det kan bli kärvt, bara ett fåtal tas in, och ett urvalskriterium är förmågan att spela handboll. Därför görs den slutgiltiga intagningen i samband med en landsomfattande handbollscup framöver. Albert vill kunna leva på sin sport. Att behöva flytta till Göteborg ryggar han inte inför, även om han tror att han i så fall kommer att sakna dem därhemma. Joanna Bertilsson är inte helt säker på vad hon vill bli, men har vissa funderingar på journalistiken. – Eftersom jag gillar att skriva, förklarar hon. Efter samtal med syokonsulenten väljer hon därför ett lite bredare program, samhällsprogrammet, som ger en bra grund. – Jag väljer Linnéskolan i Hässleholm, eftersom den är en bra skola och ligger nära, säger hon. Samhällsprogrammet blir det också för Mimmie Vänerhag. Hon diskuterar på samma sätt som Joanna, att programmet ger fler framtida valmöjligheter, särskilt som hon har funderingar att fortsätta på högskolan. – Jag skulle egentligen vilja bli inredningsarkitekt men jag vet inte om det ger så goda chanser till jobb i framtiden, säger hon. För Matilda Ekberg är det viktigt att gymnasieskolan hon väljer ligger nära hemorten. När det gäller programval har hon främst diskuterat med kompisar. – Jag väljer mellan estetiska på tekniska skolan och samhälls på Linnéskolan, säger hon. Jag har bara hört gott om båda skolorna så jag behöver inte leta på andra håll.

Ännu en som i framtiden hoppas kunna leva på sin sport, är Max Nilsson. – Jag tänkte söka till crossgymnasiet i Tibro men har ångrat mig. De kör inte så mycket motocross som jag först trodde, utan jag kör minst lika mycket själv här hemma. Nu står Max inför två val, innan det är dags lämna in ansökningshandlingarna senast den 1 februari. Antingen att hoppa av skolan under ett års tid för att helt satsa på sin sport eller söka handelsprogrammet på Tekniskan. Varför? – Jag har några kompisar som ska söka dit dessutom är det bra att kunna lite ekonomi.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.