Det mesta sig likt på Hästveda marknad

Hässleholm - Eftersom det stora arrangemanget i Ronneby i år ligger före vår marknad, tror vi på en mindre invasion av folk och knallar här i Hästveda redan på måndag kväll, säger marknadsgeneralen Agne Nilsson.
Hässleholm • Publicerad 8 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

- Eftersom det stora arrangemanget i Ronneby i år ligger före vår marknad, tror vi på en mindre invasion av folk och knallar här i Hästveda redan på måndag kväll, säger marknadsgeneralen Agne Nilsson.- Men själva marknaden börjar inte förrän klockan 13 på tisdag eftermiddag. Orienterarna startar då sin stora loppis. I år "kör" vi en tisdag-onsdag.Hästveda marknad har funnits i alla fall sedan 1870. I nuvarande form - under två dagar - i cirka 40 år. Marknadsrådet med Hästveda Idrottsförening och Hästveda brottarklubb har hållit i tillställningen sedan 1981.- Vi tar hjälp av många andra föreningar och klubbar här i Hästveda, förklarar Agne Nilsson. I år delar vi ut ungefär 350 000 kronor till andra klubbar.Emma Sandberg håller i de polisiära insatserna på marknaden:- Totalt kommer runt 20 poliser att jobba här, berättar hon. Bland dessa finns också några trafikpoliser. Detta brukar vara en lugn och fin marknad, så jag är ganska lugn, försäkrar hon.Tidigt på onsdag morgon den 13 juli startar häst- och djurmarknaden. Den store profilen "Liv och Knack" från Österlen väntas hit.- Förra året kom cirka 40 hästar plus en väldig massa smådjur.- Vi räknar med en stor hästmarknad även i år, säger de idogt arbetande funktionärerna.Ett utmärkande drag för årets marknad är det stora utbudet av mat. Så många matförsäljare som nu har aldrig förut skådats på Hästveda marknad. Mat och kläder är två stora områden. 90 000 besökare väntas. Cirka 500 knallar är förbokade. ytterligare 50 står i kö. Mer än 1 000 säljplatser finns.Chefen Agne Nilsson och kassören Bernt-Olof Axelsson har varit med under alla de 30 åren med Marknadsrådet:- Det råder en härlig gemenskap bland oss, säger Axelsson, ex-postmästare.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.