Efter larmet: Två nya tjänster till socialen

Hässleholm Utredningarna staplas på hög och personal slutar på löpande band. Nu ger socialnämnden klartecken till två nya socialsekreterare på verksamheten för barn och unga.
Hässleholm • Publicerad 29 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Verksamhetschef Annette Ekenberg levererade en tuff läsning till politikerna nyligen om arbetsbelastningen och arbetsmiljön på enheten som utreder orosanmälningar om barn och unga i kommunen.

Antalet utredningar ökar starkt och fortsätter öka, samtidigt som personalomsättningen i fjor var över 100 procent.

Ett i det närmaste katastrofläge, menar de som arbetar i verksamheten.

Förra året fick förvaltningen en sparbeting på elva miljoner.

– Det har påverkat alla områden, särskilt de som inte är myndighetsutövande. Vi har slagit samman verksamheter som arbetar på annat sätt, säger Robin Gustavsson (KD) socialnämndens ordförande.

Annette Ekenberg har vädjat om tre nya socialsekreterare och en enhetschef för att starta ett tredje utredningsteam för barn och unga.

Hon beskriver utvecklingen så här:

– Vi har under flera år sett en ökande problematik bland de barn och familjer som vi möter. Dels beroende på deras livssituation blivit mer komplex, dels utifrån ny kunskap kring till exempel neuropsykiatri, barns utsatthet vid våld i hemmet och hedersproblematik. Fenomenet är inte unikt för Hässleholms kommun.

Kommunstyrelsen har ålagt alla förvaltningar stenhård budgetdisciplin. Endast i extremfall kan nya resurser tillskjutas, är signalen.

– Vi måste beakta att vi inte har mer resurser att ta av till fler socialsekreterare. Nu har Annette Ekenberg fått besked att hon kan tillsätta två socialsekreterare, kommenterar Robin Gustavsson.

Men inga nya pengar skjuts till för tjänsterna.

Ekvationen ska lösas med att fler handläggare kan göra bättre utredningar som ger mindre placeringskostnader för barn och unga, samtidigt som högen av utredningar betas av.

Tjänsterna blir så att säga självfinansierade inom verksamhetens budget.

Oppositionen, S, C och V, i nämnden ville gå Annette Ekenberg till mötes och utöka med fyra tjänster. Det förslaget föll i omröstningen där restalliansens förslag vann.

– Vi kunde ha gått till kommunstyrelsen och begärt mer pengar till nya tjänster, men den processen hade tagit några månader innan tjänsterna varit på plats. Det är nu som förstärkningen behövs och därför har Annette Ekenberg fått klartecken att anställa redan nu, förklarar Robin Gustavsson.

Det finns inga pengar att omfördela inom förvaltningen.

– Vi återkommer till utredningsverksamhetens behov efter sommaren för uppföljning, kommenterar Robin Gustavsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.