Elev bad om hjälp – personal handfallen

FINJA En utsatt pojke fick till svar att personalen inte kunde göra något när de andra barnen var dumma mot honom. Nu har Skolinspektionen granskat händelserna vid en skola i Hässleholms kommun.
Hässleholm • Publicerad 10 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Pojken blev retad och det gick så långt att föräldern anmälde skolan till Skolinspektionen. (Bilden är arrangerad)Foto: TT Bild
Pojken blev retad och det gick så långt att föräldern anmälde skolan till Skolinspektionen. (Bilden är arrangerad)Foto: TT Bild

I sin anmälan till Skolinspektionen skriver mamman att det märktes ganska snart att pojken inte trivdes på Finja skola. Föräldrarna noterade att han mådde sämre och sämre och efter ett par månader bröt han ihop.

Föräldrarna berättade för sin son att han skulle säga till personalen när någon trakasserade honom.

– Han fick svaret att de inte kunde göra något. De konstaterade att han var utanför och kunde då också berätta detta då vi hämtade vår son men vi fick också höra att ”Ja, det är ju svårt. Vad ska vi göra åt det?”, skriver mamman i sin anmälan.

Vid flera tillfällen lämnades barnen dessutom ensamma ute i ett närliggande skogsparti med tillsyn endast via fritids fönster.

Mamman som inte var nöjd ordnade ett möte med en lärare och fick då löfte om att ett arbete skulle påbörjas för att pojken inte skulle utsättas för kränkande behandling av de andra barnen. Så skedde också: skolan arbetade med värdegrund i elevgruppen, ökade tillsynen utomhus och höll samtal med de elever och föräldrar som varit inblandade.

Trots detta fortsatte kränkningarna.

Mamman anser att personalen inte varit uppmärksam och vid samtal med rektorn ska denna ha erkänt att fritidspersonal underlåtit att rapportera kränkningar. Föräldern är vidare kritisk till att den utredning som gjorts om situationen på fritids i hennes tycke innehåller många felaktigheter. Hon påpekar också att hon skickat ett brev till kommunens klagomålshantering om skolsituationen men inte fått något svar.

Skolavslutningen omnämns som en ”fruktansvärd tillställning som var extremt utpekande” för pojken och hans mamma. Rektorn ska då offentligt ha dragit exempel ur mobbingen som pojken utsatts för och avslutat med att säga ”nu glömmer vi det för nu är det sommar”.

Pojken har i dag bytt skola.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.