Elever skrev dikter på fem minuter

Hässleholm Mårten Melins böcker är populära bland barn och ungdomar.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Mårten Melin jobbade under ett antal år som manusförfattare till serietidningen Bamse. Vid besöket på Ballingslövs skola berättade han hur en serie blir till
Mårten Melin jobbade under ett antal år som manusförfattare till serietidningen Bamse. Vid besöket på Ballingslövs skola berättade han hur en serie blir till

Mårten Melins böcker är populära bland barn och ungdomar. Hans berättelser om känslor och relationer tilltalar både killar och tjejer. Böckerna innehåller ofta lite mystik och övernaturliga element samt ung kärlek.

Mårten Melin har gett ut böcker både för mindre barn och kapitelböcker för äldre.Sedan den första bocken 2003 har ett 20-tal titlar hamnat på bokdiskarna och fler är på gång.Mellan åren 2002 och 2009 arbetar Mårten åt tidningen Bamse, han skrev bland annat manus till serierna. Mårten berättade och visade hur en serietidning kom till och tipsade klassen att arbetssättet med att göra en serietidning kan användas i skolarbetet.– En elev skriver manuset och sedan lämnas det vidare till en annan elev som får rita serierutorna, förklarar Mårten.Vid onsdagens besök, i 5-6:an på Ballingslövs skolan, berättade om sig själv och sitt författarskap. Eleverna fick konkreta tips om hur man ska tänka när man ska berätta en historia. Hur grundidén får liv genom att man bestämmer vem berättelsen ska handla om, var det hela utspelar sig, en grund att bygga upp handlingen kring.– Genom att studera sin omgivning kan man få inspiration. När jag bodde i Malmö och skulle börja på en bok, så tittade jag ut genom fönstret och bestämde mig för att den skulle utspela sig i Malmö. Jag skrev i och för sig aldrig i boken att det var Malmö, men det jag såg runt omkring mig inspirerade mig, berättar Mårten för eleverna.– Att vara författare gör att man kan tänja på sanningen och hitta på saker, menar Mårten.Ibland är det en specifik händelse som han vill ha med i boken och då gäller det att handlingen byggs upp kring detta så det blir naturligt.Som ett exempel på hur man kan blanda för att få till en spännande historia tar han boken Bergtagen. Handlingen utspelar sig i nutid då en tjej möter en kille som visar sig vara troll.– Jag tyckte det skulle vara coolt att få möta ett troll, säger Mårten.– Att just få hitta på och ljuga är det som gör det roligt att vara författare, menar han.

Han berörde också att författare inte bara ger ut böcker, utan de kan även skriva för till exempel film, tv och teater.Mårten Melin skriver också dikter, vilket elever fick pröva på. De fick i uppgift att skriva tre meningar, under två minuter, som alla skulle börja med, Världen är ... När det var klart skulle de skriva meningarna igen och då byta ut Världen är mot Jag är.Resultatet väckte en viss munterhet hos eleverna då vissa av de nya meningar fick en helt ny innebörd.Roligt, pinsamt, elakt, konstigt var orden som hördes i bänkraderna.– Ni har nu skrivit två dikter på fem minuter, sa Mårten.Eleverna fick läsa sina dikter, där meningarna började med Jag är och Mårten och eleverna diskuterade innebörden av meningarna. Och det som till början hade verkat lite konstigt fick helt plötsligt en helt annan mening.Mårten Melins besök på Ballingslövs skola har möjliggjorts med hjälp av pengar från Skapande skola.– Eleverna har sett fram emot det här, säger Annika Dustler som är lärare i 5-6:an.

Flera av eleverna hade redan tidigare lästa Mårtens böcker, inför hans besök har hela klassen läst någon av hans böcker.– Det är positivt att det finns möjlighet för han att komma tillbaka om några veckor, menar Annika Dustler. På det viset får eleverna visa vad det tagit med sig från besöket i och med att de ska göra en uppgift.

Mårten Melin gör under våren cirka 30 författarbesök ute i skolor och på bibliotek.– Det är roligt att träffa mina läsare, det får man sällan göra som författare, menar han. Jag får också möjlighet att tjuvlyssna lite vad som händer i de ungas värld, något som jag sedan kan använda i mina böcker.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.