Ella är plastfri och nybyggd

Sösdala Förskolan är byggd på ett koncept med miljöklassad byggteknik och strävar nu även aktivt efter att bedrivas som en miljöförskola.
Hässleholm • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Den helt nya förskolan Ella blev färdigbyggd i april i år och redan då började den första av de fem avdelningarna. Detta var barn som fortfarande stod i kö och inte hade någon förskola att gå på än.

Förskolan Ella är byggd enligt exakt samma koncept som fyra andra förskolor i kommunen. Dessa finns på Ljungdala, i Bjärnum, Vinslöv och Tyringe.

Utöver detta har personalen på förskolan Ella bestämt sig för att aktivt ta miljömedvetenheten ett steg längre. Nämligen genom att göra en total plastreducering på förskolan.

Barnen på förskolan har också fått lära sig alla sopsamlarmonster, som Hässleholms kommun tagit fram i ett projekt tillsammans med Hässleholm Miljö, för att de ska lära sig mer om sopsortering.

De fem avdelningarna på förskolan Ella är namngivna efter olika historiska namn från bygden: Rulletorp, Villa Dala, Stubben, Kruse och Lille-Måns.

bild 1/5
Den nya förskolan Ella i Sösdala finns mittemot den gamla förskolan Lillgården.
Lise-Lotte Kjellsdotter visar innergården, som kallas atriet, vars mark är i ett färgstarkt mönster.
Dockor är gjorda av tyg.
Vissa av de plastfria leksakerna är virkade av pedagogerna som jobbar på förskolan.
Nu har barnen fått inviga den nya gungan och rutschkanan på förskolegården. Foto: Sharon Wong
Den nya förskolan Ella i Sösdala finns mittemot den gamla förskolan Lillgården.
Lise-Lotte Kjellsdotter visar innergården, som kallas atriet, vars mark är i ett färgstarkt mönster.
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.