En hel vikingaby anlände

sösdala Vikingabyn anlände punktligt till Vätteryd klockan 16 på måndagen. Oddvar Otileu, som öppnade Vittfarnas café med hustrun Maral vid Vätteryds gravfält för två månader sedan har köpt en hel vikingaby i Mellansverige.
Hässleholm • Publicerad 16 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

– På sikt tänker jag öppna restaurang och bed and breakfest. Vad passar bättre än att vakna på morgonen i en vikingastuga och titta ut över Skandinaviens största gravfält. Här är ju så otroligt vackert, säger Oddvar Otileu.

Han träffade Maral när han började jobba i Dubai för tio år sedan. Oddvar byggde bilar och motorcyklar och repliker på vikingaföremål, som han sålde till Sverige. Maral, som jobbade med evenemang, träffade han på en Harley Davidson träff.

Oddvar, som är skåning, och vikingafrälst på alla sätt och vis, upptäckte likheterna med hästkulturen i Marals hemland Kazakstan och det som de fann i Vätteryd.

– Genom en god vän i bygden fick vi kontakt med ägaren till fastigheten, som sålde den till oss. Maral och jag gifte oss på platsen innan vi flyttade hit, berättar Oddvar.

Vittfarnas café har redan blivit en succé .

– Vi har massor med gäster. Det finns knappt plats för alla bilar. Vi kommer att bygga en unik anläggning här, som blir en attraktion för bygden och Hässleholms kommun. Kommunen har varit med på noterna från början, säger Oddvar Otileu.

De fyra första vikingahusen lyftes av från trailern med en specialtillverkad gaffel på frontlastaren.

– Husen placeras på backen bakom huvudbyggnaden och ska piffas upp.

Marken där husen ska stå har förberetts försiktigt. Detta är helig mark och får inte grävas i hur som helst.

– Husen är sexton kvadratmeter stora och har därmed redan bygglov. Det femte huset anländer senare och är 80 kvadratmeter.

– Det är långhuset och ska fungera som värdshus, förklarar Oddvar Otileu.

Fasaden på det befintliga boningshuset och det intilliggande långhuset ska rivas och göras om.

– Här blir det restaurang och plats för långbord, event och evenemang. Vi ska ha verksamhet med skolor. Här kan vi visa hur en vikingaby såg ut och fungerade och barnen ska få prova på olika hantverk, säger Oddvar Otileu.

Den långa frakten av vikingahusen gick bra och den anspänning som fanns släppte när trailern svängde in på gården. Vikingatiden kan börja.

bild 1/6
Hundraprocent precision krävs för att sätta ner huset på rätt plats.        Foto: Stefan olofson
Det tog en dygn att transportera de fyra vikingahusen till Vätteryd från den nerlagda vikingabyn i Dalarna. Foto: Stefan Olofson
Det första vikingahuset lyfts av från trailern. Foto: Stefan Olofson
Här ska husen placeras, visar Oddvar Otileu.
Maral Otileu sköter caféet opch serveringen.
Husen ska få nya tak och fräschas upp innan de öppnas för B&B.            foto: Stefan Olofson
Hundraprocent precision krävs för att sätta ner huset på rätt plats.        Foto: Stefan olofson
Det tog en dygn att transportera de fyra vikingahusen till Vätteryd från den nerlagda vikingabyn i Dalarna. Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.