EU:s förlängda arm i Hässleholm

Hässleholm • Publicerad 2 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans med olika lokala och regionala aktörer. Det finns runt 500 likadana kontor runtom i Europa och kontoret i Hässleholm – Skåne Nordost – kan hjälpa till med all information om Europafrågor och ordna kontakter för arbetssökande, studenter, organisationer, arbetsplatser och företag, säger Alma Sandberg.

Ett litet Bryssel mitt i Göinge.

Alma Sandberg, 34, ställer svenska flaggan vid sidan om EU-flaggan på bordet och häller upp kaffe i muggarna.

– Det finns så stora möjligheter, inte minst för unga, att praktisera och jobba i vilket land man vill i EU. Och allt är dessutom betalt. Det enda som krävs är att man har en sändande organisation bakom sig. Det kan vara en arbetsgivare, en förening, eller organisation. Jobbar man till exempel på ett äldreboende kan man jobba i ett annat land en viss tid och se och lära sig hur de jobbar där. Språket får man på köpet, säger hon.

Hon är själv ett exempel på vad EU kan göra på gräsrotsnivå för en vanlig människa, som vill prova vingarna och utveckla sig.

– Jag startade en organisation för utsatta unga i Albanien, där jag är född. Albanien var ett slutet och fattigt land som levt under en hård kommunistisk diktatur. Jag hittade olika program som EU har för unga utanför EU. Det ledde så småningom till jobb i Köpenhamn som EU-samordnare för Kommunförbundet Skåne. Jag insåg hur viktigt det är att berätta om EU så att människor förstår hur EU fungerar.

Philip Sandberg från Lund drev hjälporganisationen Tamam i Lund. Han fick kontakt med Alma och besökte Tirana och hennes organisation.

– Jag sökte ett EU-program för unga och fick stipendium till Lund. Jag blev förälskad i både Lund, Philip och Sverige. Sedan ledde det ena till det andra och nu är jag här, säger Alma, som talar fem språk.

Nu är de gifta och har två barn och bor i Lund sedan 2008 där Philip Sandberg är kommunstyrelsens ordförande för Liberalerna.

Är man kärnforskare, undersköterska, fiskare, mekaniker eller ekologisk jordbrukare kan man söka stipendier för olika saker både hemma och utomlands för att utveckla sig själv inom det man håller på med, som volontär.

– Tyvärr är det inte så många som känner till detta. Vi är här för att informera och hjälpa till. Möjligheterna är fantastiska, säger Alma Sandberg.

Att jobba utomlands är utvecklande och stärker självförtroendet samt att förståelsen för hur andra gör och lever är personligt berikande, menar hon.

Svenskarna gillar EU nästan mest av alla i EU, men vi är dåliga på att ta för oss av möjligheterna,

– Det finns en uppfattning om att byråkratin är enorm, men den är inte större än Region Skånes, förklarar hon.

Småföretagare kan söka hjälp för att utveckla sina produkter och vidga sin marknad med hjälp av EU.

Cykelhjälmen ”Hövding” men inbyggd krockkudde är ett exempel, som med hjälp av EU har vuxit i Europa.

– Tyvärr skickar Sverige tillbaka ganska mycket pengar till Bryssel varje år, som inte används till utvecklingsprojekt. Fler borde söka, säger Alma Sandberg.

Hon återkommer till valet den 26 maj.

– Om inte jag påverkar med min röst så är det någon annan som använder den istället. Om alla upp till 25 år hade röstat i Storbritannien så hade vi inte haft någon Brexit i dag.

Under våren ordnar Europa Direktkontoret valdebatter i skolor och panelsamtal. Europa Forum arrangeras i maj. Enligt Sifos senaste undersökning inför Europavalet svarade 70 procent att de säkert, eller troligen skulle rösta i valet.

– Vi har ett fullspäckat program lokalt för Skåne Nordost.

2018 fick Hässleholms kommun 16,5 miljoner utbetalt från fem olika Eu-fonder. EU-kontoret finns på Norra Station.

Stefan Olofson

bild 1/2
Rösta i EU-valet, eftersom parlamentets arbete berör alla på så många olika sätt. Det förändrar din kommun, din stad och din region, säger Alma Sandberg.                  Foto: Stefan Olofson
Alma sandberg.
Rösta i EU-valet, eftersom parlamentets arbete berör alla på så många olika sätt. Det förändrar din kommun, din stad och din region, säger Alma Sandberg.                  Foto: Stefan Olofson
Alma sandberg.
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.